Gehoorschade op festivals: dit is wat je moet weten

DJ Festival Sfeer (ADE Linde_Dorenbos)
Gehoorschade op festivals: dit is wat je moet weten
Door sjoertb op 26 februari 2019 - 16:03 1 Als festivalbezoeker kom je natuurlijk om van de muziek te genieten. Het harde geluid dat door de speakers schalt is voor veel mensen het hoogtepunt van ieder muziekfestival. Helaas brengt deze harde muziek ook risico's met zich mee. Gehoorschade door festivals is nog steeds een groot probleem. Sterker nog: zes op de tien festivalbezoekers hebben last van gehoorklachten na een festival. Zo merken ze dat ze minder horen na een festival, of hebben ze last van een piep in hun oren. Deze klachten kunnen tijdelijk zijn, maar permanente schade komt ook nog steeds voor.

Hoe ontstaat gehoorschade?
Lange blootstelling aan harde geluiden kan ervoor zorgen dat de trilhaartjes in je oor beschadigd raken. Ze zijn in dat geval overbelast, waardoor ze afbreken en dus niet meer functioneren. Deze trilhaartjes zijn nodig om geluidsgolven naar je hersenen te sturen, waarna ze worden omgezet in hoorbaar geluid. Des te minder trilhaartjes je hebt, des te moeilijker dit proces verloopt. Het is bovendien makkelijker dan je denkt om gehoorschade op te lopen. Je trilhaartjes kunnen al permanent beschadigd raken bij een geluidsniveau van tachtig decibel. Dit is net iets harder dan het geluid van een stofzuiger en net iets zachter dan het geluid van een motor die voorbij rijdt. Vooral wanneer je lange tijd aan harde geluiden wordt blootgesteld, kan er schade ontstaan.

Gehoorschade op festivals
Festivals hebben tot op zekere hoogte verantwoordelijkheid op het gebied van gehoorschade. Zij moeten ervoor zorgen dat het geluid van de muziek niet te hard staat, waardoor schade zo veel mogelijk beperkt wordt. Met de huidige richtlijnen staat de muziek toch nog steeds te hard op vrijwel elk festival. Daarom moet je als bezoeker ook je eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat doe je door kwalitatieve oordoppen te dragen. Vroeger werden oordoppen gemaakt van schuim. Dit schuim beschermde je oren wel, maar zorgde er ook voor dat je de muziek een stuk minder goed hoorde. Gelukkig is dat inmiddels veranderd. Moderne oordoppen zijn namelijk in staat om jouw oren te beschermen, zonder dat het de kwaliteit van de muziek aantast. Dankzij speciale muziekfilters kun je nog steeds van een harde beat genieten, maar dan zonder je trilhaartjes permanent aan te tasten.

Wat wordt er vergoed bij gehoorschade?
Helaas krijgen veel festivalbezoekers vroeg of laat met gehoorschade te maken. Het is in dat geval goed om te weten welke kosten er worden gedekt door je zorgverzekering. Bij gehoorverlies moet er door een audicien een verlies van 35 decibel worden vastgesteld. In dat geval wordt een gehoorapparaat vergoed door de basisverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico en een eigen bijdrage van 25%. Deze eigen bijdrage geldt ook wanneer je een constante piep in je oor hebt en een tinnitusmaskeerder nodig hebt. Er zijn echter enkele aanvullende verzekeringen die ook deze eigen bijdrage vergoeden. Zorgverzekeringen vergelijken is dus een belangrijke stap wanneer je last hebt van gehoorschade. Zo weet je zeker dat je zo voordelig mogelijk geholpen wordt.

Ga je net zo hard op festivals als wij?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Dour 2019

BONOBO HOST STAGE OP DOUR FESTIVAL EN NODIGT O.A....Op Dour Festival zullen vier curatoren het programma van een eigen stage...

Get Loose

BOEF, FRESKU, HEF, LATIFAH EN MEER NAAR GET LOOSE... In Rotterdam strijkt deze zomer voor de tweede keer Get Loose Festival neer....

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.