Lowlands maakt wetenschapsprogramma voor komende editie bekend

Lowlands 2019
Lowlands maakt wetenschapsprogramma voor komende editie bekend
Door Cartman91 op 20 mei 2019 - 12:27 1 Stel je jezelf ook wel eens de vraag of je met je humeur apparaten kan beïnvloeden, wat voor bruikbare stoffen je uit urine kan halen, kan je AI (artificial intelligence) misleiden of tot slot hoe een taal ontstaat en verandert? Wetenschappers van LL Science proberen deze vragen voor je te beantwoorden tijdens Lowlands.

Het wetenschapsprogramma is namelijk bekend gemaakt. Hieronder een overzicht:

De Dooie Hoek
De dood is onlosmakelijk verbonden bij het leven, toch staan we hier niet altijd bij stil. Het is wel goed om hier over na te denken, ten slotte weet je nooit wanneer het einde nadert. De Hogeschool Rotterdam en Erasmus MC onderzoeken hoe jongeren op het festival omgaan met de dood, om meer inzicht te krijgen wat voor rol de dood in hun leven speelt. Denk aan vragen als wat is je bucketlist? Hoe ziet jouw uitvaart eruit? en heb je al een social media testament?

De puls van verandering
Door de tijd heen verandert er van alles in de wereld, zo ook op sociaal gebied (en de hierbij horende rechten). Denk bijvoorbeeld aan afschaffing van de slavernij of vrouwenstemrecht. Bij het onderzoek van de Universiteit Utrecht gaat het om verandering van de sekserollen. Hierbij wordt gekeken hoe deze in de maatschappij door mannen en vrouwen worden ervaren: als uitdagend (positief) of als bedreigend (negatief).

Lowlands Whispers
Het overbrengen van een boodschap kan leiden tot miscommunicatie, denk bijvoorbeeld aan het moordspel van de Lama's. Ook verbaal kan dit het geval zijn. De Universiteit van Leiden onderzoekt aan de hand van verschillende transmissieketens in een besloten kring met het Lowlands publiek hoe het verhaal van persoon tot persoon wordt doorgegeven, maar ook grootschaliger: de onderzoekers planten diverse verhalen in het publiek en kijkt hoe het terugkomt bij de onderzoekers.

Hoe ontstaat en verandert een taal?
De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt hoe een taal ontstaat en verandert aan de hand van een spel: twee deelnemers mogen een nieuwe taal verzinnen, waarbij de een dirigeert (deze verzint de nieuwe klanken / woorden) en de ander volgt (deze moet de woorden / klanken nabootsen). Zo wordt er gekeken hoe snel er een nieuwe taal ontstaat wanneer sprekers slechts een paar klanken mogen gebruiken om met elkaar te kunnen communiceren. En verandert de uitspraak van die klanken tijdens het communiceren onder invloed van de andere spreker? Tijdens het experiment wordt niet alleen de uitspraak, maar worden ook de tongbewegingen opgenomen door middel van een echoscopie apparaat.

We need you p(ee)!
In tijden van recyclen en hergebruiken zal zelfs je urine eraan moeten geloven. De UvA (Universiteit van Amsterdam) onderzoekt of urine gebruikt kan worden om kunstmest te produceren. Een belangrijk middel in dit onderzoek is het fosfaathoudende stof struviet. Deze wordt gewonnen uit afvalwater in zuiveringsinstallaties en wordt gebruikt als laagwaardig kunstmest. Op Lowlands onderzoekt de Universiteit van Amsterdam de urinesamples van Lowlanders om te bekijken in welke mate er restproducten van farmaceutische middelen en chemicaliën terechtkomen in herwonnen struviet.

Digitaal Biechten
Met de digitalisering van onze samenleving doen we steeds meer online. Zelfs het chatten met een chatbot is niet eens zo gek meer. Maar hoe veel geheimen delen we online en wat is de impact daarvan? Dat onderzoekt de Universiteit van Tilburg.

Lowlands Saves Lives
Statistisch gezien is de kans groot dat je een keer iemands leven moet redden: ruim 300 keer per week is er iemand in Nederland die een hartstilstand krijgt, met een overlevingskans van 20%. Dit kan met de helft stijgen als omstanders adequaat weten te reageren door te reanimeren. Iedereen kan dit ook leren, de vraag is alleen wat is de juiste reanimatietraining? De onderzoekers van het Radboud UMC Nijmegen gaan een Virtual Reality training met een reguliere training met instructeur met elkaar vergelijken.

Wat heb jij in je broek?
Normaal gesproken kan je aan het uiterlijk van een persoon afleiden of het een man of een vrouw is. Toch kom je ook wel eens types tegen waarvan je niet helemaal zeker bent of het een man of vrouw is. Wetenschappers van de Radboud UMC Nijmegen onderzoeken (anoniem) of het verschil in uiterlijk ook te merken is in het geslachtsdeel en of je er ook tevreden mee bent. Onderzoek toont namelijk aan dat hoe tevreden je bent met je uiterlijk vooral wordt beïnvloed door hoe mooi je je voelt, in plaats van hoe je er feitelijk uitziet. Maar geldt dit ook voor je tevredenheid over je geslachtsdeel? Met jouw input hoopt het Radboudumc ouders, kinderen, en jongeren te helpen bij het besluit om een variatie van het geslachtsdeel al dan niet te opereren.

Meet a Stranger
Een gesprek aangaan of beginnen met een vreemdeling, de een doet dat graag de ander vindt het ongemakkelijk. Want wat vertel je allemaal aan een vreemde en hoeveel vertel je over jezelf? In dit onderzoek van de Radboud Universiteit wordt onderzocht wat mensen onthullen als ze in gesprek zijn met een gesprekspartner. Er wordt gelet op de eerste indrukken en er wordt nagegaan hoe tevreden de deelnemers met hun sociale leven zijn. Je zal namelijk eerder daar over vertellen naar mate je er meer tevreden over bent. En wie legt als eerst iets over zichzelf (of haarzelf) op tafel, de mannen of de vrouwen?

The Lowlands Consciousness Field Project
Iedereen kent wel superhelden met bovennatuurlijke krachten, maar bestaat er zoiets als bovennatuurlijke krachten? Kunnen mensen met hun gedachten apparaten beïnvloeden? Bestaan er paranormale verschijnselen? Aan de hand van zogenoemde toevalsgeneratoren (apparaten die een willekeurig getal produceren) willen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen kijken of de stemming op Lowlands een effect heeft op de getallen die de toevalsgenerator toont. Een soortgelijk experiment op Burning Man liet zien dat de toevalsgeneratoren raar deden.

Put On Your Best Pokerface
Met de tijd is de technologie sterk verbeterd en die zal alleen nog maar beter worden. Zo ook met de AI (artificial intelligence), deze wordt tegenwoordig niet alleen meer in computers en smartphones toegepast, ook in de medische wereld is het niet meer weg te denken. Zo is er veel behoefte om te weten hoeveel pijn iemand heeft, maar vragen naar een indicatie is vaak een subjectieve momentopname. Als alternatief kan een combi van data met AI gebruikt worden om pijn in kaart te brengen. Met een pijnlijk (maar ongevaarlijk) experiment willen onderzoekers van IMEC Nederland kijken of proefkonijnen de AI om de tuin kunnen leiden met hun beste pokerface of dat deze AI slim genoeg is om je gezichtsuitdrukking van de pijn te lezen of data als je huidtemperatuur of hartslag te meten.

Naast deze wetenschapsprogramma's is er ook een dagelijkse talkshow, waar hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt over de werking van ons brein in relatie tot muziek. Hij wordt ook geïnterviewd door New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen. De overige sprekers worden later bekend gemaakt.

Uiteraard kan de Nationale Wetenschapsquiz niet ontbreken op Lowlands, deze is elke dag om 17:00 u in de Echo.

Lowlands wordt gehouden van 16 t/m 18 augustus en is volledig uitverkocht.

Nooit meer belangrijk festivalnieuws missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Vunzige Deuntjes news

GEMEENTE AMSTELVEEN GEEFT VUNZIGE DEUNTJES ALSNOG...In een eerder stadium werd festival Vunzige Deuntjes nog een vergunning...

Zwarte Cross

RIJKSMUSEUM KOMT VOOR HET EERST MET POP-UP PAVILJOEN... Drie dagen doorlopend schilder- en etsworkshops voor 60 amateurkunstenaars....

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.