Binge drinking, de nieuwe gevaarlijke hype op festivals

Down The Rabbit Hole sfeer
Binge drinking, de nieuwe gevaarlijke hype op festivals
Door sjoertb op 27 juli 2019 - 17:16 1 Binge watching ken je misschien wel. Dat staat voor het achter elkaar kijken van meerdere afleveringen van een bepaalde serie. Zeker Netflix abonnees zijn hier erg dol op, moeten wachten totdat de volgende uitzending op televisie wordt uitgezonden is zó 2017. Maar er zijn meer activiteiten die zich volgens sommige lenen voor bingen. Drinken is er daar 1 van en zeker op festivals komt het regelmatig voor. Te veel alcohol drinken is sowieso niet goed voor je gezondheid, maar op ene festival zijn de risico’s nog eens extra groot. Bezint eer je begint is hier dan ook onverkort van toepassing.

“Van dat festivalbier word je niet dronken”
Het is algemeen bekend dat bier op festivals wordt aangelengd met water. Maar dat wil niet zeggen dat je echt onbeperkt kan door drinken. Want ook al is het bier verdund, dan nog krijg je alcohol binnen. En al duurt het soms wat langer, uiteindelijk word je ook daarvan echt wel dronken. En als je eenmaal flink dronken bent dan is het leed vaak niet meer te overzien. Er zijn maar weinig mensen die zich als ze dronken of aangeschoten zijn nog enigszins fatsoenlijk kunnen gedragen. Ook al denk je zelf dat het reuze meeviel, de kans dat vrienden het maanden later nog over jouw dronkenschap hebben is zeker wel aanwezig.

Binge drinking kan ernstige gezondheidsrisico’s meebrengen
Als je veel te veel drinkt, en dat is bij binge drinking in veel gevallen aan de orde, loop je ernstige gezondheidsrisico’s. Een grote hoeveelheid alcohol kan lever- en hersenschade opleveren. Daar merk je op het moment zelf niets van, maar op de lange termijn zal dit wel degelijk nadelig zijn voor je gezondheid. Zeker jonge mensen, van wie de hersenen nog in ontwikkeling zijn, lopen een groot risico op blijvende schade. Mede daarom is de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dit is natuurlijk niet altijd te handhaven, ook al wordt aan minderjarigen geen alcohol geschonken, een ouder iemand kan het evengoed halen en dan alsnog doorgeven aan de minderjarige. Het is dus zaak dat je je zoon of dochter ervan overtuigt dat alcohol, zeker in grote hoeveelheden, niet aan te raden is. Op jonge leeftijd al vaak dronken? Schakel op tijd hulp in. Alcoholverslaving onder jongeren neemt erg hard toe.

Een alcoholvergiftiging kan ernstige gevolgen hebben
Als je echt veel te veel drinkt kan dit leiden tot een alcoholvergiftiging. Als je dit overkomt dan moet je in de meeste gevallen in het ziekenhuis worden opgenomen. Het bekende ‘comazuipen’ onder jongeren is hier een bekend voorbeeld van. Als je zoveel drinkt dat je het bewustzijn verliest kan dit uiteindelijk tot gevolg hebben dat je het bewustzijn verliest. Als je in die toestand gaat braken kan het braaksel in je longen terecht komen waardoor je het risico loopt om te stikken.

Binge drinking is niet stoer
Binge drinking is echt niet stoer. Het is echt niet nodig om aan je vrienden te bewijzen dat je meer kunt drinken dan zij. Het is veel stoerder om te laten zien dat jij wel verstandig bent en dat je de inname van alcohol beperkt. Als je niet stomdronken van een festival of feest moet worden afgevoerd heb je waarschijnlijk een veel leukere avond dan wanneer je wakker wordt in het ziekenhuis of op een plaats waar je zeker niet wilt worden gevonden door je vrienden. Als je al van plan bent om wat meer te gaan drinken dan je normaal doet, zorg dan in ieder geval dat je genoeg eet. En pak af en toe ook een glas water, dat kan helemaal geen kwaad en zorgt ervoor dat je het veel langer volhoudt dan je vrienden die al ruim voor het einde van het feest moeten afhaken omdat ze niet meer op hun benen kunnen staan.

Altijd op de hoogte van al het festivalnieuws?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



We Are The Future Festival 2019 news3

UITGESTELDE FESTIVAL WE ARE THE FUTURE WIJZIGT...Het Amsterdamse festival We Are The Future zou oorspronkelijk plaatsvinden op...

Wacken Open Air 2020 news

WACKEN OPEN AIR 2020 KOMT MET EERSTE NAMEN EN... Afgelopen weekend vond nog Wacken Open Air plaats, met onder andere Opeth,...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.