Tickets bij doorverkoop maximum 10% duurder

Door Marz667 op 04 juli 2009 - 10:06 Enkele Belgische parlementsleden hebben een wetsvoorstel ingediend dat de prijs van concerttickets die worden doorverkocht aan banden moet leggen. Ze stelden het nieuwe voorstel vandaag voor op de wei van Rock Werchter. Het voorstel bepaalt onder meer dat de tickets bij doorverkoop niet meer dan 10 procent duurder mogen zijn dan de oorspronkelijke prijs.

"Wanneer nu tickets te koop zijn voor populaire concerten of andere evenementen, worden ze vaak aan meer dan het dubbele van de oorspronkelijke prijs doorverkocht", luidt het. Met het nieuwe wetsvoorstel willen de kamerleden die praktijken aan banden leggen. Een ticket zal bij doorverkoop niet meer dan 10 procent meer mogen kosten dan de oorspronkelijke op het ticket vermelde prijs. Tickets aanbieden nog voor de de officiële start van de verkoop wordt eveneens verboden.

Het voorstel bepaalt daarnaast dat bijvoorbeeld websites die hun medewerking verlenen aan doorverkoop van tickets aan te hoge prijzen gesanctionneerd zullen kunnen worden. Nieuw is ook dat de gedupeerde die te veel heeft betaald dat geld zal kunnen terugvorderen van de verkoper.

De controle op de nieuwe regelgeving zal gebeuren door ambtenaren van de algemene directie controle en bemiddeling (economische inspectie). Zij kunnen een waarschuwing sturen, een pv opstellen of een minnelijke schikking voorstellen. Inbreuken kunnen strafrechtelijk worden vervolgd en er staan straffen op van een maand tot een jaar en een geldboete van 250 euro tot 10.000 euro.

Het gaat om een voorstel van Willem-Frederik Schiltz en Sofie Staelraeve (Open Vld), Liebeth Van der Auwera en Jef Vandenbergh (CD&V) en Dalila Douifi (sp.a).

Nooit meer belangrijk festivalnieuws missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbriefgay-homo-news-pride.jpg1

TOPSPORTERS EN AFTERPARTY VOOR GAY PRIDE De Amsterdamse Gay Pride kent dit jaar een primeur. Voor het eerst vaart er...

volendamnews12

MEGA PIRATEN FESTIJN AFGELAST DOOR WIND Door onverwacht noodweer op het terrein waar op zaterdag 4 juli het Mega...

REACTIES

Avatar leonmasselink
za 04 jul 2009 16:49

leonmasselink Goede zaak! Nu nog in Nederland.

 0
Avatar E-Clect-Eddy
zo 05 jul 2009 01:13

E-Clect-Eddy Ze zullen teruggefloten worden door de rechters. Je mag als comercieel bedrijf alleen al 10% (gezonde) winst maken over de toegevoegde waarde van je product of dienst. Dus als de onkosten van je service bijvoorbeeld 10 euro per kaartje zijn dan mogen ze nog eens één euro extra vragen. Je kunt niet van commerciele bedrijven verlangen dat ze hun producten of diensten onder de kostprijs verkopen, dat wordt namelijk als concurrentie vervalsing gezien. Aangezien deze bedrijven zelf alleen inzicht hebben in de onkosten die ze maken voor hun dienst kan je als overheid daar weinig mee doen.

 0
Avatar Ace2000
zo 05 jul 2009 08:25

Ace2000 Het probleem is dat deze 'commerciële' bedrijven (de zwarthandel dus) bewust schaarste creeeren door massaal kaarten op te kopen en daarmee de normale verkoop te saboteren. Niemand is gebaat bij het commercieel doorverkopen van tickets uit winstbejag dus goed dat er juridische wgen worden gezocht om dit in te perken.

 0
Avatar SDonkey
ma 06 jul 2009 12:47

SDonkey Woohoo goed bezig.. oh nee, dit had er jaren terug al moeten zijn..

En nu is het alleen nog een voorstel.. net als in nederland..

 0
Avatar Ylinde
ma 06 jul 2009 16:39

Ylinde Goooeeed!
erg nice

 0
Avatar FokkingBasterd
ma 06 jul 2009 19:41

FokkingBasterd Okee.... Maar dan mogen die andere schofterige kaartverkoopsites als worldticketshop en 4alltickets en andere 'proferssionele' prijsopdrijvers ook gelijk stoppen!! Laat Mojo eerst maar eens direct kappen met het verlenen van tickets aan deze partners. Pak die criminelen eerst aub voordat de politiek zich gaat bemoeien met wat ik als fan maximaal aan een kaartje mag uitgeven...

 0
geen avatar
di 07 jul 2009 10:57

dikkie als ik meer voor kaartje wil geven is dat toch mijn eigen probleem
als ik ergens graag na toe wil dan heb ik dat er gewoon voor over.

laat ze dan iets doen aan mojo is gaan samen werken met seatwave
als iets is uitvekocht staat dus op site van live nation dat je nog kaarten kunt kopen bij seatwave/livenation
als je daar heen gaat en je wilt 2 kaarten lowlands kopen
betaal je gewoon kleine 50 euro kosten boven op prijs van 225 per kaartje

mojo/livenation zit er alleen maar om er zelf beter van te worden

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.