RECENSIE: Brutter - Reveal And Rise

Brutter
recensie cijfer 2017-11-14 Brutter is de toepasselijke naam van het Noorweegse jazzduo dat bestaat uit de broers Christian en Fredrik Wallumrød. Een muzikale familie blijkt, want ze hebben ook nog een zus die zangeres is en een neef die piano speelt. Van origine zijn Christian en Fredrik respectievelijk pianist en drummer, maar op Reveal And Rise maken ze ook gebruik van drumcomputers, synthesizers en andere muziekapparatuur. Het duo brengt zo een verzameling aan avantgardistische muziek die met drones, ambient en invloeden uit industrial een wel heel bijzondere luisterervaring creëren. Niet persé aangenaam. Het doel van de twee Noren lijkt een soort anti-muziek te maken waarbij ze composities ontleden en weer door elkaar husselen.

De luisteraar mag zelf bepalen of het grappig is dat het openingsnummer ‘Easier Listening’ heet. Hiermee wordt het album op donkere en nerveuze wijze geopend. Al snel blijkt dat dit album helemaal niet zo easy is om naar te luisteren. Op ‘Mi Tek No’ wordt gespeeld met tempowisselingen, bassen en echo’s. Deze elementen worden gegoten in een niet per definitie vloeiend klinkend geheel. De experimenteerdrift op dit album leidt soms tot bijzondere stukjes muziek, maar schuurt ook vaak tegen het unheimische aan. Met ‘Your House’ klampen de broers namelijk aan stilte vast, en strooien ze met vage echo’s en draaien ze sporadisch aan een knop van een van hun synthesizers. De spanningsboog wordt daarmee lekker strakgetrokken.

Uiteindelijk duurt Reveal And Rise ‘slechts’ 34 minuten, maar dat is met deze muziek ook lang genoeg. Ergens is het een fascinerende verzameling aan geluiden en constructies, maar aan dezelfde kant ook een soms haast vervelende luisterervaring met dissonante tonen en zeer onrustige klankopvolgingen. Omdat er zoveel gebeurd is het wel de gehele speelduur interessant om te luisteren, maar je moet Reveal And Rise vooral niet opzetten als je de intentie hebt om even lekker tot rust te komen.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Brutter Label:Pias
Cover Phonophani - Animal Imagination

Phonophani - Animal Imagination Phonophani is één van de pseudoniemen van Espen Sommer Eide. Onder...

Cover Stephan Meidell - Metrics

Stephan Meidell - Metrics Bijna veertig minuten ambient gefröbel op je koptelefoon en dan maar hopen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT