RECENSIE: Unkle - The Road: Part 1

Unkle
recensie cijfer 2017-10-11 Dat de naam Unkle niet bij iedereen een belletje zal doen rinkelen heeft meer te maken met gerommel achter de schermen dan met de kwaliteit van de muziek. In 1997 beleefde de band, toen nog met DJ Shadow in de gelederen, een vliegende start met hun debuutalbum Psyence Fiction. De daaropvolgende jaren kenmerkten zich vooral door personeelswisselingen en persoonlijke problemen. James Lavelle, het enige lid dat al die jaren in de groep gebleven, bleef in die tijd echter nieuwe muziek en goede albums produceren. Dit jaar komt hij met studioalbum nummer vijf, The Road: Part 1.

De muziek van Unkle heeft zich de afgelopen twintig jaar moeilijk in een hokje laten plaatsen. De experimentele producties kennen rock, hip hop en dance invloeden, maar is vooral herkenbaar door de ‘cinematografische’ sound; de stijlen worden zo gecombineerd dat er hele meeslepende muziek ontstaat. Op The Road: Part 1 is dat gelukkig niet anders. Met het prachtige ‘Farewell’ begint de plaat met een rustige ballad. Het eerste echte hoogtepunt van de plaat is ‘Looking For The Rain’, met Mark Lanegan als zanger. Hoewel we met het nummer ‘Another Night Out’ van Where Did The Night Fall uit 2010 al succesvol kennis maakten met deze samenwerking, blijft ‘Looking For The Rain’ nog net wat dichter bij het eigen werk van Lanegan en pakt het nummer zelfs nog beter uit.

Niet alle nummers lijken echter evenveel aandacht gehad te hebben bij de productie van de plaat. ‘Cowboys And Indians’ en ‘Arms Length’ missen hierdoor de diepgang die we op de rest van het album wel horen en vallen daardoor tegen. Nummers als het rockende ‘No Where To Run/Bandits’, het prachtige ‘Sonata’ en het dansbare ‘Sunrise (Always Comes Around)’ maken deze misstappen echter meer dan goed. Het album maakt zijn naam waar en neemt je mee op reis door het muzieklandschap zoals alleen Unkle dat kan. Eigenlijk mag het geen verrassing heten dat de band weer met een geslaagd album komt. Wij hopen in ieder geval dat James Lavelle de smaak te pakken heeft en ons niet nog eens zeven jaar laat wachten op de volgende plaat!
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Unkle Label:Bertus
Cover Foo Fighters - Concrete And Gold

Foo Fighters - Concrete And Gold Foo Fighters behoeft nauwelijks introductie. Opgericht door David Grohl...

Cover JW Roy - A Room Full Of Strangers

JW Roy - A Room Full Of Strangers JW Roy is een verborgen parel in de Nederlandse muziekwereld. Hij is al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT