RECENSIE: Tine Thing Helseth - Never Going Back

TTH
2017-12-19 Tine Thing Helseth is een klassieke trompettiste, TV/ en radiopresentatrice en muzieklerares uit Noorwegen. Na een lange carrière in de klassieke muziek waarin ze met vele grote orkesten optrad, meerdere albums uitbracht en verscheidende prijzen won, is het tijd voor iets anders. Met haar nieuwe plaat Never Going Back viert ze haar dertigste verjaardag en de afsluiting van een periode. Dit doet ze niet binnen haar gebruikelijk genre, maar door een pop- en jazzalbum te maken waarop ze niet alleen trompet speelt, maar ook zingt. Alle nummers heeft ze zelf geschreven en gaan over hetzelfde thema: een periode in haar leven waarnaar ze nooit terug zal gaan.

De cd opent met het titelnummer ‘Never Going Back’, één van de meest pakkende en krachtige liedjes die er te vinden is op het album. Het begint groots en orkestraal, om vervolgens direct te stoppen wanneer Tine Thing Helseth begint te zingen. Haar stem is lieflijk, maar haar tekst vertelt de ander om te vertrekken. Het is toegankelijk en makkelijk te beluisteren. Helaas pakt ze niet door na dit goede begin. Het volgende nummer, ‘Conversations’ is zowaar nog zoeter, wat vooral te danken is aan de dwarsfluit en de melodie van de zang. Het is lastig om de aandacht erbij te houden, vooral omdat ook de daarop volgende nummers allemaal in dezelfde lijn liggen. Dat de liedjes tekstueel gezien over hetzelfde gaan geeft Tine Thing Helseth zelf al aan, maar dat ze ook op muzikaal gebied erg in dezelfde sfeer zitten, maakt het lastiger om te luisteren. Never Going Back in zijn geheel is vrij saai en na enige tijd gaat ook de zoetigheid wat irriteren.

Tine Thing Helseths uitstapje naar de popmuziek is misschien niet zo indrukwekkend als haar klassieke werk, maar laat wel haar muzikaliteit en brede vaardigheden horen. Ondanks de toegankelijkheid van de liedjes, zal de lieflijkheid van de melodieën op Never Going Back niet voor iedereen weggelegd zijn.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Tine Thing Helseth Label:Pias
Cover Electric Eye	 - From The Poisonous Tree

Electric Eye - From The Poisonous TreeErvan uitgaande dat de vele complottheorieën niet kloppen, zette Neil...

Big Brother

Big Brother & The Holding Company - Live In The Lowlands Big Brother And The Holding Company was een grote naam in de jaren zestig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT