RECENSIE: Electric Eye - From The Poisonous Tree

E Eye
recensie cijfer 2017-12-30 Ervan uitgaande dat de vele complottheorieën niet kloppen, zette Neil Armstrong in 1969 als eerste mens voet op de Maan. In de periode rond deze gebeurtenis zette ook een nieuw genre voet aan de grond: spacerock. Onder meer door het gebruik van synthesizers kwam het traditionele rockgeluid in een andere dimensie terecht; bestaande grenzen werden overschreden. Bijna vijftig jaar na deze grensoverschrijdende gevallen kan aan spacerock gelieerde muziek nog altijd relevant klinken, zoals bijvoorbeeld bands als Wooden Shjips en - op een heel andere wijze - Föllakzoid bewijzen. Bij een veiligere variant als From the Poisonous Tree van Electric Eye is dat een stuk minder het geval.

‘Endless Summer’, ‘Serenity’ en ‘Sometimes You Got To Jump To Lift Your Feet’ hebben met elkaar gemeen dat ze vooral opvallen door zouteloosheid. Een fundament mag best rechtlijnig zijn, daar is het immers een fundament voor, maar dan moeten de lagen die daar overheen komen te liggen wel een toedekkende werking hebben. Op hun website omschrijven de Noren hun eigen geluid als ”drowned out space-rock”. Veel te vaak op From the Poisonous Tree is de muziek té drowned out’. Bijvoorbeeld in ‘Sometimes You Got To Jump To Lift Your Feet’ gebeurt weliswaar van alles, maar Electric Eye lijkt niet eens te proberen de luisteraar bij de lurven te pakken.

‘Invisible Prison’ lijkt in eerste instantie een uitzondering te zijn. Op zichzelf is een ‘onzichtbare gevangenis’ al een spannend concept, en de muziek herbergt eenzelfde soort spanning. Uiteindelijk karakteriseert echter ook dit nummer zich door een gebrek aan dynamiek. Dat het wel mogelijk is om met de gekozen aanpak te boeien bewijst de band overigens met ‘Turn Around, Face The Sun’, dat zonder erg opzwepend te zijn een boeiend geheel van klanken en ritmes is. In het heelal der muziek is echter nog veel meer te ontdekken dan wat Electric Eye hier doet.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Electric Eye Label:Pias
Cover Radio String Quartet - In Between Silence

Radio String Quartet - In Between SilenceWat hebben Nine Inch Nails, Feist en Schubert met elkaar gemeen? Alle drie...

Cover Tine Thing Helseth - Never Going Back

Tine Thing Helseth - Never Going Back Tine Thing Helseth is een klassieke trompettiste, TV/ en radiopresentatrice...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT