RECENSIE: Hällas - Excerpts From Future Past

Hallas
2017-12-22 Het belang van Zweedse progrock is inmiddels wereldwijd bekend. Diverse bands gooien internationaal hoge ogen en ook Hällas mag met haar debuut proberen de progrock liefhebber aan zich te binden. Op haar debuutplaat Excerpts From A Future Past heeft ook Hällas zich gecompromitteerd aan een geluid dat we inmiddels wel typisch Zweeds mogen noemen. De invloeden van de bands die eind jaren zestig en begin jaren zeventig de progrock (of symfonische rock , zo u wilt) beheersten liggen duimendik op de muziek van de vijf Zweden. Dat zelfs de albumtitel verwijst naar een van de meest prestigieuze werkstukken uit die tijd (Days Of Future Past van The Moody Blues) zegt wat dat betreft genoeg. Mogelijk dat ook het succes van een band als Opeth, dat de ommezwaai van deathmetal naar progrock volledig heeft gemaakt, Hällas er toe heeft bewogen ook dit soort muziek te maken. Alleen heeft Hällas nog een lange weg te gaan om de kwaliteit en uitstraling van haar illustere landgenoten ook maar te benaderen. Maar goed, Excerpts From A Future Past is pas het eerste album van Hällas en wie weet wat er nog in het vat zit.

Vooralsnog horen we ruim veertig minuten progrock die een beetje blijft steken in goede bedoelingen. Allereerst is er de stem van Tommy Alexandersson dat een typisch gevalletje love it or hate it is. Zijn vrij hoge wat krakende stem komt in het openingsnummer ‘The Astral Seer’ nogal aandachttrekkend binnen. Daarnaast zijn de eerste twee songs niet van dien aard dat je er direct in getrokken wordt. Het geheel wringt wat, wat door een groot deel komt door de op de voorgrond staande vocalen en de wat oubollig aandoende composities die ergens ook wel weer bekend klinken. De band herstelt zich wel wat in het flink afwisselende ‘The Golden City Of Semyra’.

Heel mooi is het gebruik van moderne elektronica in combinatie met het kerkorgel aan het begin van ‘Star Rider’ dat zich ontwikkelt tot een lekkere stuwende rechttoe-rechtaan (prog)rocksong dat wel wat aan Alan Parsons Project doet denken. Zo horen we ze graag en de hoop is dat Hällas in de toekomst die kant wat verder uitbouwt. Het zou kunnen dat Hällas hiermee dan zomaar wel wat zieltjes gaat winnen. Tot het zover is moeten we het doen met Excerpts From A Future Past dat een sympathiek debuut is, maar dat ook laat horen dat er nog meer dan genoeg ruimte is voor verbetering binnen de muziek van de vijf Zweden.
Recensent:Jan Didden Artiest:Hällas Label:Hard Life Promotion
BBR

The Bloody Beetroots - The Great Electronic SwirlHet woord subtiel staat hoogstwaarschijnlijk niet in het woordenboek van The...

Cover Highrider - Roll For Initiative

Highrider - Roll For Initiative Anderhalf jaar geleden kregen we te maken met Armageddon Rock de debuut EP...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT