RECENSIE: Autobahn - The Moral Crossing

Autobahn
recensie cijfer 2017-11-13 De vijfkoppige band Autobahn heeft niets met Duitsland en hun muziek te maken. Integendeel, de band maakt duistere postpunk die soms wat depressief overkomt. Ze begonnen met het uitbrengen van twee EP’s: Autobahn 1 en 2. Hierna volgde in 2015 het eerste volledige album Dissemble. En nu zijn ze terug met The Moral Crossing op het label van Tough Love Records. Het album kenmerkt zich vooral door de vele drumpartijen en gitaarmuziek, maar ook elektronica en strijkinstrumenten zijn terug te horen op de plaat.

Openingstrack ‘Prologue’ laat dit dan ook direct horen. De rockende gitaar met veel drums loopt vlekkeloos over in ‘Obituary’. Kijkend naar de titel is het erg duister, het betekent namelijk een doodsbericht in de krant. Het nummer is ook vrij depressief en daarbij agressief gezongen. De zanger is boos en dit laat hij dan ook duidelijk merken. Het refrein zit vol met energie en herhaalt zich net iets te lang. De gitaarpartijen zijn het fundament van het nummer, maar verder is het niet heel interessant om naar te luisteren. ‘Future’ is daarentegen helemaal niet agressief. De slome zang zit vol met poëtische teksten, waardoor de sfeer een beetje grimmig en zweverig is. Toch speelt er een redelijk opwekkende melodie doorheen, die steeds terug blijft komen. De zang lijkt van ver te komen en de elektronische tonen maken dit samen tot een bijzondere track.

Titeltrack ‘The Moral Crossing’ heeft drums, heel veel drums. Dit lijkt bijna een beetje te veel van het goede, want hierdoor is het ritme ver te zoeken. Het is een lang nummer waarbij er erg overdreven wordt gezongen, vrijwel niet serieus meer te nemen. Een track waarbij dit ook gebeurt is ‘Fallen’. Het verschil bij dit lied is alleen dat de overdreven zang nog wel zorgt voor een bepaalde meeslependheid. Een track die er uitspringt op dit album is ‘Creation’, dat wordt gekenmerkt door lage gitaartonen. De zang is vervangen door een soort speech, waarbij de zanger de woorden opzegt in plaats van zingt. Het zijn bijna allemaal zelfstandige naamwoorden, wat maakt dat de luisteraar hier zelf een betekenis aan zal geven. Het is te zien als een soort vorm van kunst.

Autobahn is een bijzondere band. Aan de ene kant is de muziek depressief en meeslepend en aan de andere kant bevat het ook een paar experimentele dingen. Over het algemeen is het album The Moral Crossing niet echt indrukwekkend. Er zijn natuurlijk een paar uitzonderingen die het album wat beter maken, maar verder is het niet zo dat er een duidelijk beeld gevormd kan worden bij de band. De Britten moet gaan kijken wat ze echt willen en dit beter en dieper uitwerken dan dat nu het geval is. Want nu is het nog een chaos met af en toe een uitschieter.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Autobahn Label:Tough Love Records
Sky Music

Sky Music - A Tribute To Terje RypdalTerje Rypdal is een grootheid in Noorwegen. De zeventigjarige gitarist/...

Cover godspeed you! black emperor - Luciferian Towers

godspeed you! black emperor - Luciferian Towers Doe jezelf eens een lol en zoek op Youtube ‘Sleep’ van Godspeed You! Black...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT