RECENSIE: Wolf Parade - Cry Cry Cry

Wolf Parade
2017-11-25 Ondanks de grote impact die de dood van David Bowie had op muziekliefhebbers over de hele wereld, is het niet zo dat zijn naam regelmatig opduikt in teksten van andere muzikanten. Toevalligerwijs liggen er nu echter twee nieuwe albums op het bureau van ondergetekende waarop de alweer bijna twee jaar geleden overleden grootmeester wordt genoemd. Eén hiervan is het nieuwe album van Wolf Parade. De Canadese indierockers verwijzen niet alleen in de titel van openingstrack ‘Lazarus Online’ overduidelijk naar Bowie, maar in ‘Am I An Alien Here’ zit de tekstregel “And somewhere in the world an evil genius was on the rise, And then Bowie died, and everyone said, Oh, what are we gonna do.”

Cry Cry Cry is de comebackplaat van Wolf Parade, na hun “indefinite hiatus” die in 2011 begon. Vorig jaar gaaf de band al een geweldig concert op Best Kept Secret en verscheen er bovendien een EP, maar met dit nieuwe album is de band definitief terug. Cry Cry Cry is geen lichte kost, maar daar deed de groep uit Montreal toch al nooit aan. De teksten handelen veelal over politiek en de dood. Bowie is overigens niet de enige in 2016 overleden zanger waaraan gerefereerd wordt. De tekst van ‘Valley Boy’ staat bol van de verwijzingen naar Leonard Cohen, al wordt zijn naam niet genoemd.

Cry Cry Cry ligt min of meer in het verlengde van het oudere werk van de band, maar de sound is wel wat meer aangekleed en bovendien is het album zeer helder en toegankelijk geproduceerd. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor de piano. De songs zijn nog steeds ijzersterk en de geëmotioneerde zang van kopmannen Spencer Krug en Dan Boeckner geeft de songs nog net een klein beetje extra lading.

Uitschieters op Cry Cry Cry zijn de melancholische tracks ‘Lazarus Online’, ‘Flies On The Sun’ en ‘Incantation’, dat het wat meer stuwende ‘Baby Blue’. Ook ‘Am I An Alien Here’ en afsluiter ‘King Of Piss And Paper’ zijn erg sterk. In deze laatste track gaan aan het eind alle remmen los.

Als het over Wolf Parade gaat, kan een vergelijking met die andere indieband uit Montreal natuurlijk niet achterweg blijven. Op Cry Cry Cry staat geen hit als ‘Everything Now’, maar over de hele linie is dit nieuwe album van Wolf Parade duidelijk sterker dan het laatste album van Arcade Fire. Het moet raar lopen wil Cry Cry Cry niet hoog eindigen in het jaarlijstje van ondergetekende.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Wolf Parade Label:Subpop
Cover The Dirty Denims - Back With A Bang!

The Dirty Denims - Back With A Bang! In april van dit jaar trakteerden The Dirty Denims ons al op een zes tracks...

Sky Music

Sky Music - A Tribute To Terje Rypdal Terje Rypdal is een grootheid in Noorwegen. De zeventigjarige gitarist/...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT