RECENSIE: Carole King - Tapestry: Live In Hyde Park

Carole King
recensie cijfer 2018-01-24 Carole King wordt vooral vereenzelvigd met haar monstersuccesalbum, Tapestry en hoewel zij daarna nooit meer zo’n bestseller had, vergeten we daarmee bijna dat zij met haar toenmalige echtgenooit Gerry Goffin een van de meest toonaangevende songschrijvers was van de jaren ’60. Bijna elke zelfrespecterende artiest nam wel iets van ze op. The Beatles (‘Chains’), The Monkees (diverse nummers), The Everly Brothers (‘Crying In The Rain’) of Aretha Franklin (‘Natural Woman’, dat King zelf ook op Tapestry zou zetten en waarbij betwijfeld moet worden of Frankin zich bewust was dat het nummer gaat over een vrouw die haar eerste orgasme heeft gekregen), om er maar een paar te noemen. Haar solocarriere kwam in de jaren ’60, ondanks een hit in 1962 met ‘It Might As Well Rain Until September’, niet echt van de grond. Dat alles veranderde na haar scheiding van Goffin en het maken van Tapestry, het album dat Carole King voor het eerst integraal speelde in Hyde Park in 2017, vastgelegd op de huidige CD/DVD Tapestry: Live At Hyde Park.

Nadat een aantal artiesten zoals Elton John, Tom Hanks, Graham Nash en David Crosby (die naar eigen zeggen het album 1084 keer gehoord heeft, hoewel hij twjfelt of het er geen 1085 zijn) barst King, begeleid door een band vol jonge honden én oudgediende Danny Kortchmar los met een enthousiaste versie van ‘I Feel The Earth Move’. De tijd heeft weinig vat gehad op het karakteristieke geluid van Carole King. Uiteraard klinkt ze wat rafeliger en heser dan 45 jaar geleden, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door haar overduidelijke enthousiasme, zoals duidelijk te zien is aan het eind van ‘So Far Away’. Wat de geluids-en beeldregistratie met gemak bewijzen is hoe makkelijk ook Tapestry de tand des tijds heeft doorstaan. Zelden heeft een album zo veel standards opgeleverd, zoals ‘It’s Too Late’, ‘You’ve Got A Friend’ en ‘Will You Still Love Me Tomorrow’ (dat al het decennium ervoor een megahit was voor The Shirelles). Laatstgenoemde nummer wordt net als ‘Where You Lead’ (bekend van Gilmore Girls) samen gezongen met dochter Louise. Maar misschien wel het indrukwekkendste duet zingt zij met zchzelf. Het is mooi om te zien hoe Carole King bij ‘Natural Woman’ naar de beelden van haar jongere zelf kijkt op het videoscherm en tijdens het eerste couplet de achtergrondzang bij de uitvoering uit begin jaren ’70 verzorgd, waarna zij de rest van de song oppikt. Als uitsmijter zingt Carole King als eerbetoon aan wijlen haar ex Gerry Goffin een medley van een aantal van hun voor anderen geschreven grote successen en onder meer een aanstekelijke versie van ‘The Locomotion’. De show wordt besloten met een aantal nummers samen met de cast van de Carole King musical.

De term levende legende wordt maar al te vaak gebruikt. Maar zoals uit Tapestry: Live At Hyde Park blijkt, verdienen weinigen die titel meer dan King. Ze mag met recht tot de beste songschrijvers van de vorige eeuw gerekend worden. En wat moet het een genot zijn geweest om dat live te mogen aanschouwen in het Hyde Park. Gelukkig prachtig vastgelegd op DVD en CD.
Recensent:Ron Bulters Artiest:Carole King Label:Sony Music
Cover Marilyn Manson - Heaven Upside Down

Marilyn Manson - Heaven Upside Down Marilyn Manson : we weten natuurlijk allemaal nog wel wat voor impact hij...

Cover Jan Terlouw Junior & The Nightclub - Jan Terlouw Junior & The Nightclub

Jan Terlouw Junior & The Nightclub - Jan Terlouw Junior & The Nightclub Jan Terlouw Junior & The Nightclub , is zowel de naam van het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT