RECENSIE: Zola Jesus - Okovi

Zola
recensie cijfer 2017-11-26 De Amerikaanse Nika Hummel, oftewel Zola Jesus, is met Okovi aan haar vijfde album toe. De nog maar 28-jarige van Russische komaf verwerkt op haar albums elektronische muziek met elementen van industrial, klassiek en goth. Ze was verder te horen op albums van onder andere M83 en Orbital. Met haar stemgeluid weet ze een dramatisch, haast opera-achtig geheel neer te zetten. Dat is niet helemaal gek, aangezien ze als kind als operazangeres is opgeleid. Ook op haar nieuwste album weet ze met haar stem een grote intensiteit te creëren. Hierbij verschuift haar dramatiek van bombastisch naar compact.

‘Exhumed’ is het eerste hoogtepunt van het album. Het is een indringend nummer, doorspekt met snaarinstrumenten en diepe percussie. Hier komt de dramatiek al sterk naar boven borrelen. De zangeres keerde vlak voor de opnames van dit album terug naar Wisconsin, waar ze vroeger opgroeide. Tijdens haar jeugd kwamen er enkele dierbaren van haar te overlijden en raakte ze in een depressie. Okovi (wat in het Slavisch ‘boeien’ betekent) is een album waarop de zangeres deze gevoelens van zich af zingt. Ondanks de invalshoek en het bedrukkende karakter van de muziek is het geen loodzwaar album geworden.

De prachtige zangstem van de artieste zorgt ervoor dat ook de nummers met een minimale aanpak fraaie composities zijn geworden. Met een slechts een ruis op de achtergrond en een aanhoudende stompe beat weet Zola Jesus bijvoorbeeld met ‘Veka’ een sluimerende opbouw te creëren waarbij ze langzaam naar een uptempo einde opbouwt. Vergeleken met Taiga heeft de zangeres op Okovi de (synth)pop achterwege gelaten. De opgewektheid op dat album past dan ook niet bij de achterliggende boodschap die ze op dit album toepast.

In zekere zin ligt Okovi in hetzelfde straatje als Björks Vulnicura. Hoewel de focus bij Björk op haar gebroken relatie lag, hebben beide albums een soort therapeutische werking. Hierdoor is Okovi op meerdere vlakken interessant. Zowel thematisch als muzikaal is dit album een indrukwekkende toevoeging aan het oeuvre van de Amerikaanse.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Zola Jesus Label:Sacred Bones Records
Cover The Lone Bellow - Walk Into A Storm

The Lone Bellow - Walk Into A StormOoit begon Zach Williams dit als een soloproject. Zijn vrouw was betrokken...

Elvis

Elvis Presley - Elvis Christmas ”It’s the most wonderful time of the year” . Kerst staat namelijk weer voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT