RECENSIE: Kryptonite - Kryptonite

Kryptonite
2017-12-19 Kryptonite is een Zweedse band die, net als zoveel bands tegenwoordig, haar heil zoekt in het verleden en wel in de jaren tachtig. De muziek op haar debuutplaat klinkt zoals de hardrock en AOR in die tijd klonk. Je ziet de poedelkapsels en videoclips met zwoel in de camera kijkende dames al voor je. Op haar best doet de muziek van de vier heren denken aan Whitesnake en Europe (voor die vermaledijde hit), maar dan wel een klasse minder. Het artwork, als een stripboek (vrij naar Superman) uitgevoerd, belooft dat Kryptonite ”Earth’s Mightiest band!” is, maar dat valt vies tegen. We hadden, gezien de naam van de band, wat indrukwekkenders verwacht.

Kryptonite klinkt best wel aardig, daar gaat het niet om, maar het songmateriaal blijft stomweg niet genoeg hangen. Zonder verrassingen ploegt het album zich een weg door midtempo rocksongs met mooie koortjes en een helemaal niet slecht zingende Jakob Samuel (die we ook kennen van The Poodles), maar hoe vaak hebben we dit al niet gehoord zeg. Het schijnt dat de Italiaanse producer/ muzikant Alessandro Del Vecchio de band heeft opgepikt omdat hij wat in het viertal zag en vooral hoorde.

Na en viertal nette rocksongs komt er een broeierige track in de vorm van ‘Across The Water’. In het hier op volgende ‘Love Can Be Stronger’ gooit Kryptonite er nog wat meer Whitesnake in, inclusief dezelfde vocale maniertjes als David Coverdale. Het levert best een aardige song op. Natuurlijk volgt er meteen, volgens het boekje, de verplichte ballad. Dit nummer, ‘Knowing Both Of Us’, is tekstueel nogal clichématig net zoals er eigenlijk in alle teksten volop open deuren worden ingetrapt. Zo is tegen Trump ageren in ’Love Can’t Be Stronger’ vanuit het veilige Zweden wel al te makkelijk (”We can’t put our trust in people, who say they’ll build a wall”) net zoals in dezelfde song het vluchtelingenprobleem wordt aangepakt. Sympathiek, maar het lijkt er wel heel erg op dat men ook nog even een politiek correcte tekst nodig had, omdat dat zo hoort in deze dagen. Kortom, Kryptonite speelt op haar debuut wel heel erg op safe met haar hardrock-achtige AOR. Echt slecht wordt het nooit, maar beklijven, dat doet het evenmin.
Recensent:Jan Didden Artiest:Kryptonite Label:Frontiers Records
Cover Shawn James & The Shapeshifters - On The Shoulders Of Giants

Shawn James & The Shapeshifters - On The Shoulders Of GiantsDe Amerikaanse zanger Shawn James heeft een indrukwekkende gospelstem....

Cover Kee Of Hearts - Kee Of Hearts

Kee Of Hearts - Kee Of Hearts Kee of Hearts is een nieuwe aanwinst in de melodieuze rockscene. Dit is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT