RECENSIE: EMA - Exile In The Outer Ring

EMA
recensie cijfer 2017-12-14 De Amerikaanse Erika Michelle Anderson – simpel afgekort tot de artiestennaam EMA - is met Exile In The Outer Ring aan haar derde soloalbum toe. De artieste, afkomstig uit de Amerikaanse staat South Dakota, vormde voorafgaand aan haar solocarrière het noise-folkduo Gowns met haar toenmalige partner Ezra Buchla. Het duo bracht slechts één album uit waarna Anderson solo verder ging. Exile In The Outer Ring is een plaat waarop de artieste een verhaal vertelt dat politiek geladen is, het gaat namelijk over politieke vervreemding. Om dit effect te bereiken probeert ze deze distantie ook in haar muziek door te voeren. Daarom is er op haar derde soloalbum een mix van noise, industrial en rock te horen.

Anderson opent haar album met ‘7 Years’, een vrij zacht nummer waarop ze een muzikale atmosfeer creëert die naarmate het album vordert steeds meer richting een snerpend geluid kruipt. Het ruim zes minuten durende ‘Breathalyzer’ lijkt in de verte soms op Nine Inch Nails, waarbij de schurende synths en lijzige drums een broeierig geheel vormen. Het thema vervreemding komt duidelijk naar voren in de tekst van ‘I Wanna Destroy’, een nummer dat weinig aan de verbeelding overlaat. Alles moet kapot, want zoals Anderson zingt: “We're arbitrary. We're temporary.”. Het bijtende karakter blijft gedurende het hele album hangen, hoewel het in intensiteit varieert van kalm tot drukkend. De sfeer is hierdoor over de gehele lijn erg spannend.

De eerste single ‘Aryan Nation’ draagt Anderson op aan de ‘misfits’ binnen de bevolking van Heartland (een verzamelnaam voor de staten van Amerika die niet aan de oceaan liggen), waar tevens haar geboortestaat South Dakota ligt. Exile In The Outer Ring is een album met een politieke boodschap die vooral gericht is op deze regio van Amerika. Ook het meer melodieuze ‘Always Bleeds’ vormt een prachtige toevoeging aan het album en bewijst dat Anderson binnen haar concept een sterke dosis variatie weet toe te passen.

Exile In The Outer Ring is zowel tekstueel als muzikaal een interessant album, waarop EMA met een donkere atmosfeer de politieke vervreemding in haar geboortestaat tastbaar probeert te maken.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:EMA Label:City Slang
Prelude

The Naked Sweat Drips - Kristians Prelude Kristians Prelude is een titel die je misschien zou associëren met een...

Cover Micah P. Hinson - And The Holy Strangers

Micah P. Hinson - And The Holy Strangers De Amerikaanse singer-songwriter Micah P. Hinson heeft geen gemakkelijk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT