RECENSIE: Lankum - Between The Earth And Sky

Lankum
recensie cijfer 2018-02-12 Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het uit Dublin afkomstige folkgezelschap Lankum levert met Between The Earth And The Sky een wereldplaat af. De vijf sterren bovenaan deze recensie heeft Lankum dan ook meer dan verdiend. In 2000 richtten de broers Ian en Daragh Lynch folk(punk) duo Lynched op. Na meerdere bezettingswisselingen vond Lynched zijn definitieve vorm als viertal en wijzigde zij haar naam in Lankum.

Lankum bestaat uit zangeres en multi instrumentaliste Radie Peat (concertina, bayan, harp, piano, harmonium), fiddle- en violaspeler Cormac Mac Diarmada en de broers Daragh (gitaar, piano) en Ian Lynch (Uilleann pipes, concertina). Lankum speelt traditionele folk met een eigentijds geluid. Het album telt negen songs: drie eigen composities en zes bewerkingen van traditionals.

Het album leunt zwaar op het heldere stemgeluid van Radie Peat en de krachtige vocalen van de drie heren. De stemmen vullen elkaar prachtig aan, zeker in combinatie met de basale tonen van de Uilleann pipes, de Ierse variant op de doedelzak. De zware grondtonen van de doedelzak zorgen voor een continue drone die de basis vormt voor de meeste songs. Opener ‘What Will We Do When We Have No Money?’ is daarvan meteen een mooi voorbeeld. De oude Irish traveller song wordt volledig gedragen door het heldere stemgeluid van Radie Peat en de langgerekte drone geluiden die Ian Lynch uit zijn Uilleann pipes weet te persen. Meer heeft de song niet nodig.

In de klassieke folksong ‘Sergeant William Bailey’ (“Tooral looral looral looral loo!”) wordt de draak gestoken met de oude sergeant Bailey, die op de hoek van de straat tevergeefs probeert jonge rekruten te ronselen voor het leger: ”His face was full and swarthy, of medals he had forty, and ribbons on his chest red, white and blue”.’Peat Bog Soldiers’ is een fraaie bewerking van een uit 1933 daterend protestlied, geschreven door in het vooroorlogse Duitsland in concentratiekamp Börgermoor opgesloten socialisten en communisten: ”We are the Peat Bog soldiers, marching with our spades to the moor”. De marching song groeide in de Spaanse Burgeroorlog uit tot een internationaal protestlied.

De drie eigen composities van Lankum (‘Bad Luck To The Rolling Water’, ‘Déanta in Eireann en The Granite Gaze’) passen qua sfeer naadloos tussen de van nieuwe arrangementen voorziene folk traditionals. De plaat biedt voldoende afwisseling maar klinkt toch als een organisch geheel. Met Between The Earth And Sky geeft Lankum een perfect visitekaartje af. Lankum voorziet de folk scene daarmee van een flinke injectie vers bloed.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Lankum Label:Rough Trade Records
Cover Bjøro Håland - Tracks

Bjøro Håland - TracksNaar het schijnt is Bjøro Håland een grote naam in Noorwegen. De muzikant...

Walk Sarah

Sarah Walk - Walk Iemand had in een Londense opnamestudio even op de pauzeknop moeten drukken....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT