RECENSIE: Bjøro Håland - Tracks

Haland
2018-03-01 Naar het schijnt is Bjøro Håland een grote naam in Noorwegen. De muzikant is onder andere gekroond door de koning, heeft opgenomen met de band van Elvis Presley en deelde het podium met verschillende grootheden uit de Amerikaanse country. Tracks is zijn laatste album. Een plaat waarop de zanger de pop van Frank Sinatra en Tom Jones combineert met een country begeleiding die Nashville ademt.

Deze aanpak levert interessante combinaties op. Bijvoorbeeld in de gospel van ‘Why Me Lord’. Het nummer is klein gehouden en op de achtergrond hoor je een zacht jankend orgeltje. Het lied doet denken aan de American Sessions van Johnny Cash. Lekker swingend is ‘It Ain’t No Big Thing’. Er wordt volledig uitgepakt. Er is een gospelkoortje, steelgitaar en mondharmonica. Over het gezellige countryritme doet Håland als een echte Elvis Presley enthousiast aan vocale uithalen.

Het nummer is bijna over-the-top en dat is een grens die Bjøro Håland regelmatig overschrijdt. Bijvoorbeeld met de covers van bekende evergreens. De versie van ‘Green Green Grass of Home’ is te veel van het goede. Haland geeft een country gevoel aan het nummer. Qua muzikale begeleiding is dat een goed idee, maar de volle vocale uithalen van Håland zelf en het koortje dat op de achtergrond meezing maakt dat je bijna het idee heb dat de muziek hier geparodieerd wordt. Dat is hetzelfde met het romantische ‘Love Is Like A Rose’. Hier klinkt de Noor meer als een magere interpretatie van Neil Diamond.

Bjøro Håland zal ongetwijfeld een grote naam in Noorwegen zijn, maar waar Scandinavië vaak bands kent die een verrassend gevoel aan de Americana weten mee te geven is Bjøro Håland erg blijven hangen in het oude. Tracks zoekt het midden tussen Tom Jones, Elvis Presley en Texas Tornados. Niks mis mee, maar de wijze waarop het gebeurd maakt dat het album niks positief toevoegt aan haar voorbeelden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Bjøro Håland Label:Grappa
Ferd

Ferd - Music Without BordersJe hoort het cliché vaak. Muziek verbindt. Hoe vaak staat er niet op een...

Cover Lankum - Between The Earth And Sky

Lankum - Between The Earth And Sky Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het uit Dublin afkomstige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT