RECENSIE: Escape-ism - Introduction To Escape-ism

Escape
2018-02-08 Escape-ism is het nieuwste pseudoniem van Ian Svenonius, de charismatische frontman van een hele reeks bands, waarvan Nation Of Ulysses en Chain & The Gang de bekendste zijn. Nation Of Ulysses maakte deel uit van de tweede generatie van de hardcore-scene rond het befaamde Dischord Records (o.a. Fugazi) uit Washington, DC. Het was dan ook geen toeval dat Nation Of Ulysses’ drummer James Canty de broer was van Fugazi’s drummer Brendan Canty.

Na het uiteenvallen van Nation Of Ulysses maakte Svenonius naam met de uitgebeende, maar funky garagerock van Chain & The Gang. In totaal heeft Svenonius al bijna twintig langspelers op zijn naam staan. En dan is daar nu Introduction To Escape-ism, het debuut van Escape-ism: negen tracks in 32 minuten.

Epigon-ism was misschien een passendere naam geweest voor dit project want Escape-ism maakt gehakt van iedere vorm van originaliteit. Escape-ism maakt primitieve electrorock en klinkt daarmee als een exacte kopie van Suicide: een goedkope synthbeat in combinatie met een zwaar overstuurde gitaar en maniakale zangpartijen. Met als resultaat claustrofobische, tot op het bot gestripte rock ’n rollsongs: eenvoudig maar intens.

De sound mag dan een letterlijke blauwdruk zijn van Suicide, de vermakelijke teksten en de voordracht zorgen ervoor dat Escape-ism een stuk luchtiger klinkt en dat Svenonius er nog mee weg komt ook. Je moet wel een hele grote zuurpruim zijn om tijdens het beluisteren van de plaat niet minstens één keer een grote grijns op je gezicht te krijgen.

Het leven gaat niet altijd over rozen, je moet er zoals Escape-ism gewoon de ironie van inzien zoals in de tracks ‘Lonely At The Top’ en ‘They Took The Waves’: “When we wanted to surf, they took the waves”. Het hilarische ‘Rome Wasn’t Burnt In A Day’ (”Ceasar and his legion, they’re so strong!”) is een bewerking van een oud nummer van Chain & The Gang (‘Rome’) en leunt stevig op de Stooges-riff van ‘I Wanna Be Your Dog’. Ja, Escape-ism kent zijn klassiekers.

De plaat sluit af met de rauwe track ‘Crime Wave Rock’ dat niet had misstaan op Evil Heat van de muzikale vrienden van Primal Scream. Eindconclusie: Introduction To Escape-ism is geen origineel of opzienbarend album, maar op zijn minst vermakelijk. En dat is ook wat waard.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Escape-ism Label:Merge Records
OCS

OCS - Memory Of A Cut Off HeadHet is werkelijk niet te geloven, maar daar is hij weer: John Dwyer;...

1992

Princess Nokia - 1992 Deluxe Princess Nokia is een Amerikaanse rapster met Puerto Ricaanse roots....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT