RECENSIE: Time Bandits - The Golden Years Of Dutch Pop Music

Time Bandits
2018-03-05 Onder de titel The Golden Years Of Dutch Pop Music is een serie compilaties van Nederlandse bands uitgebracht die in de jaren zestig, zeventig en tachtig baanbrekend en zowel in eigen land maar ook ver daarbuiten succesvol waren. Onlangs is daar een deel aan toegevoegd waarin Time Bandits centraal staat. Op twee cd’s zijn in chronologische volgorde alle originele A- en B-kanten van de singles verzameld maar vinden we ook andere relevante albumtracks van de band, aangevuld met het het vroege solowerk van de zanger, met die zo kenmerkende falsetto-stem, gitarist en componist Alides Hidding, waarmee het eigenlijk allemaal begon.

Het was producer en Kayak-drummer Pim Koopman die Hidding attendeerde op de track ‘Hollywood Seven’. Het solo-succes in 1980 wordt snel voortgezet met de oprichting van Time Bandits waarmee de zanger een omgeving creëert waarin hij zich uitermate prettig voelt. Dit resulteert al snel in een opeenstapeling van successen. Nog steeds komen hits als ‘Live It Up’, ‘I’m Specialized In You’ en ‘I’m Only Shooting Love’ regelmatig voorbij op de radio en nog altijd spreekt de verfijnde mix van disco, funk, soul en rock tot de verbeelding van een ieder die zich in de jaren tachtig op de dansvloer vermaakte. Na enkele uitgebreide tournees in Europa wordt de muziek zelfs ‘Down Under’ opgepikt. In zowel Australië als Nieuw-Zeeland werkt de Time Bandits aan naamsbekendheid en ook daar worden de hitlijsten spoedig aangevoerd door het populaire viertal. Geen enkel muziekprogramma op TV laat de in Australië opgenomen video-clip van het ijzersterke ‘Endless Road’ niet zien. Het door Adam Curry gepresenteerde Veronica’s Countdown, dat in die tijd heel goed bekeken wordt, besteedt ruim aandacht aan de buitenlandse avonturen van de band. Het blijkt allemaal niet genoeg voor Hidding die vervolgens het succes wil uitbreiden naar de USA. Hij verhuist naar Los Angeles en komt in contact met Dan Hartman waar de handen ineen worden geslagen om nieuwe hits te schrijven. Met ‘I Won’t Steal Away’ lijkt dat aanvankelijk te lukken maar het zou, naast ‘Wildfire’ dat hier slechts in de tipparade blijft hangen, één van de laatste sterke wapenfeiten van de Time Bandits betekenen.

De exclusieve USA-remix van ‘Wildfire’ is een leuk extraatje op deze compilatie maar waarom niet gekozen is om nog meer van die indertijd zo moeilijk verkrijgbare mixen toe te voegen mag als een gemiste kans beschouwd worden. Het zou dit dubbel-album voor veel oude fans na al die jaren nog eens zeer de moeite waard maken en voor iedereen die nog altijd gecharmeerd is van die heerlijk gladde funk-pop, een stuk interessanter. Desondanks is deze editie in de serie The Golden Years Of Dutch Pop Music er een die niet mag ontbreken in de collectie van de eighties-muziekverzamelaars.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Time Bandits Label:Sony Music
Cover Frank Boeijen Groep - The Golden Years Of Dutch Pop Music

Frank Boeijen Groep - The Golden Years Of Dutch Pop MusicDe Nijmeegse zanger Frank Boeijen timmert al jaren succesvol aan de weg als...

Cover Age Sten Nilsen - Smooth Seas

Age Sten Nilsen - Smooth Seas Age Sten Nilsen schijnt een grote meneer te zijn in thuisland Noorwegen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT