RECENSIE: Bökkers - Schorem Uut De Schiettente

Bokkers
recensie cijfer 2018-03-14 “Drie akkoorden en de tent zit vol” zingt Hendrik Jan Bökkers, naamgever van de band Bökkers, in openingsnummer ‘Sex, Drugs, Rock N Roll’, een nummer dat net zoals de rest van Schorem Uut De Schiettente inderdaad niet probeert meer te zijn dan het is. De heren begonnen ooit als coverband van Normaal en dat is zestien in het dialect gezongen nummers lang terug te horen. Het viertal neemt zichzelf namelijk gelukkig niet te serieus, en aan alles is te horen dat dit album gemaakt is om gespeeld te worden in feesttenten en op de Zwarte Cross.

Wat blijkt: Bökkers weet ondanks het lage instapniveau een puike plaat af te leveren, die gevarieerd klinkt en zich direct in je hoofd weet te nestelen. Nummers worden kort, catchy en scherp gehouden, met naast eerdergenoemde simpele maar doeltreffende drie-akkoorden-riffs, ook uitstekend toetsenwerk om het geheel van een subtiele extra laag te voorzien. Die combinatie doet bij vlagen (‘Svetlana’, ‘Pien In Mien Harte’) denken aan ouderwetse fifties rock en roll, en dat maakt dat de tracks licht verteerbaar zijn en bovenal lekker in het gehoor liggen.

Het is echter frontman Herman Bökkers die de plaat naar zich toe trekt met zijn vol overtuiging gezongen teksten die grotendeels gaan over drank, vrouwen en de gevolgen daarvan. Het blijft allemaal lekker herkenbaar voor het publiek, dat bovendien door praktisch elk refrein wordt uitgenodigd om mee te zingen. Ook als het tempo omlaag gaat en er minder hard gerockt wordt blijven veel nummers verrassend goed overeind. Bijkomend voordeel is dat in dergelijke nummers als ‘Dan Ken Ie Mie Nog Nie’ of de sterke afsluiter ‘Iedereen Hef Een Reden’ ook de teksten het puberale niveau weten te ontstijgen.

Het is dan ook jammer dat de zang soms slecht verstaanbaar is. Daaraan is niet zozeer de keuze om het dialect te zingen debet, maar vooral de matige mix die de vocalen bij vlagen doet verzuipen. Verder is er maar weinig aan te merken op de plaat: eigenlijk zakt alleen de onnodige cover van ‘Marmor Stein Und Eisenbricht’ door het ijs, al vraag je je als luisteraar ook af of die niet juist vanuit een ironisch oogpunt op de plaat is gezet. Daarnaast zijn er toch wel een handvol niemendalletjes, maar omdat geen enkel nummer langer dan vier minuten duurt volgt er altijd snel weer een track die wel de pan uit swingt.

Schorem Uut De Schiettente is een sterke rockplaat geworden van een band die heel goed weet wat ze kunnen, en dat in het ruime merendeel van de zestien nummers uitstekend uitvoert. De nummers worden instrumentaal makkelijk en tekstueel herkenbaar gehouden, en dat levert een strakke rockplaat op die overduidelijk met plezier is ingespeeld. De originaliteitsprijs zal niet gewonnen worden, maar hoe erg is dat als je met dit materiaal elke feesttent plat kan spelen?
Recensent:Bart Hovens Artiest:Bökkers Label:Goomah Music
Cover Madness - Full House - The Very Best Of

Madness - Full House - The Very Best Of Madness loopt al een hele tijd mee. De band wordt in 1976 opgericht en...

Cover Gary Moore - Blues And Beyond

Gary Moore - Blues And Beyond In 2011 overleed Gary Moore onverwacht. Na een diner resulteerde overmatig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT