RECENSIE: Whitney Houston - I Wish You Love: More From The Bodyguard

Houston
recensie cijfer 2018-03-03 Afgelopen maand was het precies zes jaar geleden dat Whitney Houston levenloos werd aangetroffen door haar bodyguard in de badkamer van het Beverly Hilton, waar zij op dat moment verbleef. De zangeres overleed op 48-jarige leeftijd en had op dat moment in totaal honderdzeventig miljoen verkochte albums achter haar naam staan. Op het moment dat Houston in 1990 werd benaderd voor een nieuwe film en daarbij passende muziek waren daar al tien wereldhits aan vooraf gegaan. Het beste, of beter gezegd: de meest lucratieve periode van haar muzikale carrière, moest dan nog komen. De soundtrack van The Bodyguard wordt namelijk nog altijd tot haar meest succesvolle albums gerekend maar de eerlijkheid gebiedt te vermelden dat hier slechts de helft van het muzikaal gebodene gezongen is door de zangeres en dat de helft daarvan ook nog eens bestaat uit vertolkingen van andermans werk. Vooral Dollly Parton’s ‘I Will Always Love You zorgde er voor dat dit de best verkochte soundtrack aller tijden zou worden. Je zou bijna vergeten dat het ook een doorbraak betekende voor Whitney Houston als actrice. Ze zou later toegeven nooit verwacht te hebben meteen al oog in oog komen te staan met een acteur als Kevin Costner.

Onlangs verscheen I Wish You Love: More From The Bodyguard, een verzameling waarop naast enkele fragmenten uit de film, niet eerder verschenen uitvoeringen zijn te vinden van de composities zoals die vijfentwintig jaar geleden voor het eerst te horen waren. Zo zijn er ‘film-uitvoeringen’ van ‘I Will Always Love You’, ‘Queen Of The Night’ en ‘Jesus Loves Me’, het liedje dat zij nog tijdens de vooravond van haar dood zong tijdens een akoestisch concert van Kelly Price. Is er een zeer gedateerde house-mix van ‘I’m Every Woman’ en zijn dezelfde liedjes ook nog eens in een live-versie toegevoegd. Vooral die laatste zijn wellicht de meest interessante omdat er, ondanks de grootse tournees van Houston, betrekkelijk weinig live-materiaal volgens de officiële kanalen is verschenen. De flinterdunne drumsounds en vele elektrische foefjes die zo kenmerkend waren in de muziek van deze tijd ontbreken uiteraard niet. De tracks zijn allemaal halverwege de jaren negentig opgenomen tijdens de Bodyguard World Tour.

Voor diegenen die indertijd niet tevreden waren met het aandeel van Houston in de soundtrack, is I Wish You Love: More From The Bodyguard een aardig goedmakertje. Verder zullen slechts weinigen opgewonden raken van deze rommelige verzameling die van weinig respect getuigt voor deze zangeres. Het blijkt een kleine stap van meest succesvolle soundtrack aller tijden naar minst eerbiedwaardige eerbetoon ooit.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Whitney Houston Label:Legacy
Cover Paloma Faith - The Architect

Paloma Faith - The Architect Paloma Faith is hard op weg om een hele grote te worden. In haar eigen...

Cover Madness - Full House - The Very Best Of

Madness - Full House - The Very Best Of Madness loopt al een hele tijd mee. De band wordt in 1976 opgericht en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT