RECENSIE: Maks - 3 Ft No Diving

Maks
2018-02-22 Al in de jaren zeventig was Peter Lebbink als drummer op de planken te vinden. In de punkrockjaren ging hij als Maks Antraks door het leven en dat is als Maks A. blijven hangen. Daarna liet hij het muzikantenbestaan voor wat het was en verkocht zelfs zijn drumstel. Zo’n tien jaar geleden kwam de drummer in hem toch weer boven en in 2013 ging hij zelfs als invaller voor de JVT Band aan de slag. Dit wakkerde het vuur weer aan en hij besloot een plaat op te gaan nemen. Zie daar de voorgeschiedenis van 3Ft No Diving onder de naam MAKS.

De plaat begint met een instrumentaal stuk ‘Portal’ dat als opmaat dient voor wat komen gaat. Het zijn vooral nummers die hun oorsprong in de bluesrock vinden, wat goed te horen is in ‘Lay Down Low’. Lebbink heeft zich duidelijk meerdere instrumenten meester gemaakt en dat gaat hem vrij goed af. Wel is duidelijk te horen dat het om een eigen productie gaat, want die klinkt nogal vlak en dun. Een betere mix had het geheel een stuk vetter en overtuigender kunnen laten klinken. Ook de synthetische blazerspartijen in bijvoorbeeld ‘Career’ klinken nogal blikkerig en zijn daardoor niet echt fraai.

Het is duidelijk dat we met een eigenzinnige muzikant van doen hebben, die wars is van gewoontes. Dit levert over het algemeen leuke vondsten op, bijvoorbeeld in ‘The Gods In My Head’ waarin plots een dwarsfluitsolo opduikt. Zijn vaak rokerige stem is uitermate geschikt voor de gruizige rockliedjes en soms ontwaar je zelfs een beetje Mark Lanegan in het prima ‘Last Thing On Your Mind’. De covers van Robert Johnson’s ‘Stones In My Passway’ en The Velvet Underground’s ‘Waiting For My Man’ leveren een leuke aanvulling op de eigen nummers. Het is niet hemelbestormend wat Lebbink laat horen, maar hij heeft duidelijk leuke ideeën die misschien niet altijd even goed uit de verf komen.

3Ft No Diving is een interessant werk geworden van een prima muzikant die duidelijk het plezier heeft hervonden in de muziek. Lebbink weet zich goed raad met de vrijheid die het alleen werken hem geeft. Deze vrijheid hoor je terug in de composities die soms verrassend uit de hoek komen. Wanneer hij zich meer in de productie zou verdiepen, wint zijn muziek nog een stuk meer aan kracht en kan dat nog veel moois opleveren.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Maks Label:Eigen Beheer
Cover The Xcerts - Hold On To Your Heart

The Xcerts - Hold On To Your Heart The Xcerts is een driekoppige band die oorspronkelijk afkomstig is uit het...

Cover Johnny Dowd - Twinkle Twinkle

Johnny Dowd - Twinkle Twinkle Het lijkt wel of de duivel of de dood hem op zijn hielen zit. Sinds Johnny...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT