RECENSIE: SweetKiss Momma - Get Ready For The Getdown

Sweetkiss
2018-02-28 Een beetje band begint met het voorzichtig uitbrengen van wat EP-tjes om vervolgens eens een volledig album uit te brengen, maar het Amerikaanse Sweetkiss Momma brengt na twee studioalbums doodleuk twee EP’s uit. Get Ready For The Get down, door de heren zelf trouwens omschreven als een “album side”, is daarvan de laatste nieuwe. Het blijkt een prima (southern) bluesrockalbum geworden, waarmee echter de originaliteitsprijs niet gewonnen zal worden.

Zo klinkt opener ‘Old Dry Bones’ bijvoorbeeld alsof het een B-kantje van The Black Crowes is. De band houdt het tempo constant hoog en strooit met zowel mondharmonica- als gitaarsolo’s. Dat levert een stevige bluesy track op waar maar weinig op aan te merken is. Datzelfde geldt in mindere mate ook voor ‘Go On, Get Off’. De heren lopen hier eigenlijk te hard van stapel: met name de zang klinkt (te) gehaast. Wel wordt het geheel mooi aangekleed met een stevig aangezet orgel en krijgt ook de drummer in de bridge de ruimte om zijn toms eens goed te testen. Dat de afsluitende gitaarsolo vervolgens wel heel erg lijkt op die van ‘Ramblin’ Man’ van The Allman Brothers Band zien we maar even door de vingers.

‘Just Have You’ is het meest doorsnee en daarmee ook direct de minste track. De drums zijn wederom een pluspunt en krijgen ook veel ruimte op de momenten dat de gitaren het even rustiger aan doen. Ook opvallend is dat de tweede gitaar zich hier met een lekker freakt riff prima staande houdt naast het sologeweld van de leadgitarist. Op ‘Woman Of Wickedness’ zijn vervolgens de invloeden van de band het duidelijkst te horen: van een orgel dat direct herinneringen oproept aan bands als Deep Purple en Procol Harum tot een baslijntje dat bijna letterlijk gekopieerd is van ‘Mountain Song’ van Jane’s Addiction. Dat levert overigens wel de beste track op, met een lekker broeierige sfeer. Afsluiter ‘Between The Flood And The Fire’ opent tenslotte verrassend genoeg kaal en folky, om vervolgens de resterende vier minuten op te bouwen. Een prima afsluiter, die overigens wel te dik wordt aangezet en daardoor eigenlijk wat te gelikt klinkt.

Get Ready For The Getdown is daarmee een prima EP geworden die lekker rockt en eigenlijk alleen wat originaliteit en variatie mist. Op een volledig album misschien een probleem, maar op een EP van twintig minuten zien we het door de vingers.
Recensent:Bart Hovens Artiest:SweetKiss Momma Label:Black Pike Favorites
Cover Chabliz - Straight Stories

Chabliz - Straight Stories Chabliz is een Nederlandse (Den Haag, Rotterdam en Leiden) band die ons...

Cover Kevin Bachus - Take It Day By Day

Kevin Bachus - Take It Day By Day Kevin Bachus is een singer-songwriter van Nederlandse bodem en werkt al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT