RECENSIE: Chastity Brown - Silhouette Of Sirens

Chastity
2018-03-14 In Nederland zijn we volledig voorbij gegaan aan Silhouettes Of Sirens, het vijfde album van Chastity Brown dat in Amerika al in mei 2017 werd uitgebracht en spoedig daarop ook in de rest van de wereld werd gepresenteerd. Met de tien zelfgeschreven tracks maakte de singer-songwriter al direkt grote indruk. Op Silhouettes Of Sirens wordt de luisteraar een blik gegund in het persoonlijke leven van iemand die op 35-jarige leeftijd al heel veel meer heeft meegemaakt dan de gemiddelde leeftijdsgenoot. Opgegroeid in een trailerpark te Tennessee verliep haar jeugd allesbehalve zorgeloos. De jonge Brown heeft te maken met een stiefvader die het geweld niet schuwt en daarmee verantwoordelijk is voor een traumatische periode in haar leven. Daarnaast is haar sexuele geaardheid en het feit dat haar huidskleur half donker / half blank is, iets wat het er allemaal niet gemakkelijker op maakt. Overal wordt de muzikante geconfronteerd met een boze buitenwereld die haar niet niet wil begrijpen en haar niet op de juiste waarde inschat. De muziek vormt niet alleen een ideale uitklep voor haar frustraties, maar biedt haar ook veiligheid en een manier om zich helemaal af te zonderen en zich simpelweg gelukkig te voelen. Ze verhuist uiteindelijk naar Minneapolis om alle ellende achter zich te laten en zich volledig te kunnen concentreren op het maken van muziek.

De country en soul zijn de belangrijkste stromingen die haar muzikale ontwikkeling grotendeels bepalen. Ze speelt saxofoon en drums en zingt daarnaast in een gospelkoor. Brown heeft een eigen geluid ontwikkeld waarin bovendien blues, folk, jazz en rock doorklinken. Al in een pril stadium is het Jools Holland die haar naar Europa haalt en haar uitnodigt voor zijn muzikale show Later… With Jools Holland. Vanaf dat moment lijkt het balletje pas echt te gaan rollen voor de veelzijdige muzikante met haar rijpe, doorleefde stem. De teksten van Brown zijn voornamelijk autobiografisch maar bevatten ook fictieve elementen die het geheel een soms wat surrealistisch karakter geven. Het maakt iedere luisterbeurt daarom interessant omdat Brown de kunst verstaat om haar teksten steeds weer iets te verduidelijken, alsof zij haar geheimpjes pas beetje-bij-beetje durft prijs te geven.

Hoewel Brown niet aarzelt om het achterste van haar tong te laten zien wordt het album nergens heel erg uitbundig. In ‘Colorado’ en ‘Pouring Rain’ horen we vlotte uptempo country maar in het sfeervolle ‘Alone’ of het indrukwekkende ‘Lost’ laat Brown zich van haar donkere kant horen. Bij die laatste begeleidt zij zichzelf op de piano en is een prachtige strijkerspartij toegevoegd. Het zijn enkele hoogtepunten waarvan er nog veel meer te vinden zijn op dit zeer interessante album. Chastity Brown heeft met Silhouettes Of Sirens namelijk een indrukwekkend visitekaartje afgeleverd dat alle aandacht verdient.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Chastity Brown Label:Music & Words
Cover North Star - North Star

North Star - North StarBassist René Postma is al een tijdje werkzaam in de muziek en betrokken bij...

Cover Erland Dahlen - Clocks

Erland Dahlen - Clocks De Noorse drummer en percussionist Erland Dahlen is een grote naam in zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT