RECENSIE: Ryan O’Reilly - I Can`t Stand The Sound

Ryan
2018-03-27 Ryan O’Reily is een nog betrekkelijk onbekende Ierse singer-songwriter die woont en werkt in Berlijn. In die stad heeft hij door middel van wat kamerconcerten enige bekendheid verworven. Dat er alleen een Duitstalige wikipedia pagina aan de Brit is gewijd, zegt genoeg; er dienen nog een hoop zieltjes gewonnen te worden. Maar wie weet gaat het met zijn nieuwste plaat I Can’t Stand The Sound gebeuren voor Ryan, hoewel we de laatste jaren wel heel erg overvoerd zijn geraakt door navelstaarderige singer-songwriters. Uiteindelijk blijven alleen de besten over en of dat voor O’Reilly ook opgaat, zal de tijd leren. Aan de kwaliteit van I Can’t Stand The Sound zal het zeker niet liggen want die is uitstekend. De toonzetting van de plaat is wat sombertjes, wat deels komt door de teksten die duidelijk maken dat O’Reilly iemand is die veel nadenkt en dan vooral over de sombere kanten van het leven. Het levert absoluut mooie liedjes op al zakt halverwege het niveau iets in, maar zelfs dan zijn de liedjes nog altijd prima.

De plaat begint redelijk voortvarend met ‘Don’t You Kow What’, een lekkere uptempo song die wel ergens de richting van Blaudzun op gaat, maar dan minder weelderig. De mooie snik van O’Reilly is prettig om naar te luisteren en met een beetje promotie zou dit zomaar een hitsingle kunnen worden. Het album vervolgt met het ingetogen wonderschone ‘Make It Holy’ dat opvalt door melodieus gitaargetokkel en mooie sfeervolle achtergrondvocalen.

Zoals gezegd beklijven de liedje halverwege de plaat net wat minder, wat voor een deel komt omdat deze liedjes wat ingetogener zijn. De bite van de eerste vier songs wordt wat gemist. Neemt niet weg dat de voorlaatste ‘Something’s Really Wrong’ precies die dreiging herbergt die de titel van de song lijkt te beloven en ook afsluiter ‘Till It Ends’ haalt makkelijk het niveau van het begin.

I Can’t Stand The Sound is typisch een plaat die heerlijk wegluistert op een lome zondagochtend. Met een aantal prachtige luisterliedjes weet Ryan O’Reilly je aandacht te trekken al beklijft misschien niet alles, het wordt ruimschoots gecompenseerd door een aantal prachtige songs.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ryan O’Reilly Label:DNA Records
Cover Robert Earl Thomas - Another Age

Robert Earl Thomas - Another Age Robert Earl Thomas speelt in de band van de indierockers Widowspeak. Met...

Cover H.C. McEntire - Lionheart

H.C. McEntire - Lionheart Als frontvrouw van Mount Moriah is zangeres H.C. McEntire geen onbekende in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT