RECENSIE: Half Japanese - Why Not?

Japanese
recensie cijfer 2018-04-16 Waarom niet? Dertien ongepolijste lo-fi liedjes in amper veertig minuten. No-nonsense in een notendop. Een betere samenvatting voor de muziek van Half Japanese is er eigenlijk niet te bedenken en daar zullen Jad en David Fair, de broers die de band half jaren ’70 hebben opgericht, het ongetwijfeld roerend mee eens zijn. Why Not? is inmiddels het zeventiende album van het uit Maryland, USA afkomstige artpunk/ noiserockgezelschap. De band kende enige faam doordat Kurt Cobain de band ooit in het voorprogramma van Nirvana vroeg. Het schijnt zelfs dat Cobain een shirt van de band aan had terwijl hij zichzelf van het leven beroofde.

Spil van de band is Jad Fair die met zijn karakteristieke stem de tongue-in-cheek science fiction teksten over zombies, demonen en ruimteschepen over ons uitstort. Hij doet dat niet altijd in de meest sterke liedjes, maar charmant is het vaak wel. Het sterkst komt de band tot haar recht in de wat meer steviger songs, zoals ‘Demons Of Doom’ waarin The Pixies naar de kroon wordt gestoken. Ook in het wat meer punky werk zoals ‘The Face’(met dwingend orgel) en het titelnummer klinkt de band lekker vlot en urgent. Er staan ook wat werkjes op waarin de akoestische gitaar en vooral het ritme de voornaamste ingrediënten zijn. In ‘Bring On The Night‘ horen we blazers en in ‘Better Days’, waarin Jad Fair klinkt als een soort dronkenman, komen er zelfs bongo’s langs. Het zegt veel over de veelzijdigheid van de band die terloops een Pink Floyd-achtig instrumentaaltje er tegen aan gooit (‘Spaceship To Mars’) of een verwrongen liefdesliedje (‘Magic’) aan ons toevertrouwd.

Why Not? blinkt bepaald niet uit door heel veel sterke liedjes, maar de charme van deze ongeleide projectielen is onmiskenbaar en de wat meer vlotte punky songs trekken dit album toch nog naar een kleine voldoende. Ach,Waarom niet?
Recensent:Jan Didden Artiest:Half Japanese Label:Fire Records
Cover Superchunk - What A Time To Be Alive

Superchunk - What A Time To Be AliveOpgericht in 1989, timmert Superchunk al een stief kwartiertje aan de weg....

Cover Robert Earl Thomas - Another Age

Robert Earl Thomas - Another Age Robert Earl Thomas speelt in de band van de indierockers Widowspeak. Met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT