RECENSIE: Gift Wrap - Losing Count

Gift Wrap
2018-04-23 Muziek uitbrengen onder de naam Gift Wrap is in het google-tijdperk waarin we leven geen meesterzet. De zoekcombinatie Gift Wrap + music levert meer treffers op over met muzieknoten gedecoreerd kadopapier dan informatie over Gift Wrap als muzikaal project. De bandinfo is op het internet dan ook spaarzaam te vinden.

Wat bij het beluisteren van het album Losing Count wel meteen duidelijk wordt, is het muzikale tijdperk dat Gift Wrap heeft geïnspireerd tot het maken van Losing Count. De luisteraar wordt in een tijdcapsule teruggeschoten naar het begin van de jaren ‘80, de bloeiperiode van de postpunk en dark wave.
Het brein achter Gift Wrap is Brendon Avalos, van de quirky NY-(post)punkoutfit B-Boys. Gift Wrap is Avalos’ solo-uitstapje. Het in galm gedrenkte stemgeluid van Avalos bevindt zich ergens tussen dat van Joy Division’s Ian Curtis en Phil Oakey (Human League). Dat varieert per nummer.

De sound van Gift Wrap wordt verder gedomineerd door over elkaar heen buitelende elektro-bliepjes, vloeiende baslijnen en eenvoudige synth-drums. Ondanks de onderkoelde stem van Avalos en het veelvuldige gebruik van elektronica, klinkt het album opvallend warm en dansbaar. Naast de genoemde elektronica wordt in de meeste nummers ook nog een elektrische gitaar bespeeld.
Prijsnummer is de dansbare, funky titeltrack ‘Losing Count’ dat zeker in de smaak zou moeten vallen van open minded liefhebbers van de punkfunk van LCD Soundsystem. Ook het majestueuze, met dubby geluidseffecten aangeklede ‘Mirage’ is het vermelden meer dan waard. Avalos’ voorliefde voor dubby reggae komt ook tot uitdrukking in de samples van de (niet nader geïdentificeerde) toastende deejay, waarmee de track ‘Change My Mind’ wordt opgeleukt.

Avalos toont met Losing Count aan dat zijn solo-project Gift Wrap zeker bestaansrecht heeft naast zijn band B-Boys. Houd je van dansbare jaren ’80 dark wave in de stijl van het Engelse The Danse Society of het Franse Trisomie 21? Of meer van hedendaagse funkpunk? Dan is Losing Count van Gift Wrap een leuke aanvulling op je muziekcollectie.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Gift Wrap Label:Captured Tracks
Cover Dick Stusso - In Heaven

Dick Stusso - In Heaven Dick Stusso debuteerde in 2015 met zijn album Nashville Dreams/Sings The...

Cover Nightports w/ Matthew Bourne - Nightports w/ Matthew Bourne

Nightports w/ Matthew Bourne - Nightports w/ Matthew Bourne Nightports is een project van het duo Adam Martin en Mark Slater, twee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT