RECENSIE: Son Lux - Brighter Wounds

Lux
recensie cijfer 2018-03-29 Het vijfde album van Son Lux is met Brighter Wounds een feit. De band werd opgericht door Ryan Lott in 2008, maar is inmiddels van soloproject tot band uitgegroeid. Rafiq Bhatia (gitarist/componist) en Ian Chang (percussionist) maken de groep compleet. Als drietal maakte Son Lux ook de vorige plaat Bones, die in 2015 uitkwam. Op Brighter Wounds worden pop, rock en elektronica tot een smeulend geheel vermengd. Zelfs ‘Dream State’, wat in eerste instantie wat weg heeft van een stadionnummer, wordt door al zijn laagjes een artistiek rocknummer. Dit artistieke wordt op verschillende manieren op het hele album toegepast en heeft een prachtige uitwerking.

Er staan ook wat lekker wrange nummers op deze vijfde plaat van de band uit New York. Deze wrangheid geeft het geheel soms wat inconveniëntie mee. ‘The Fool You Need’ bijvoorbeeld klinkt als een deconstructie, die met pompende blaasinstrumenten een – desalniettemin fraaie – brij van geluiden vormt, die op het einde met zacht gitaargepingel wordt afgesloten. Deze onconventionele nummers maken ‘Brighter Wounds’ een interessante plaat. Het is geen rechttoe-rechtaan muziek, maar het tikkeltje vreemdheid zorgt voor de pakkende sfeer die dit album tentoonstelt. Ook de haperende stem van Lott draagt bij aan deze licht vervreemdende sfeer.

Het zes-en-een-halve minuut durende ‘All Directions’ is een ander hoogtepunt op de plaat. Met de dissonante, haast chaotische percussie die overgaat in zuivere vioolklanken vormt dit nummer een prachtig middenstuk op het album van het Amerikaanse drietal. Het nummer stevent af op een fantastische climax. In nummers als deze weet de muziek enorm veel emotie over te brengen. Met het minimale ‘Aquatic’ neemt het drietal weer even wat gas terug om vervolgens met ‘Surrounded’ weer een beklemmend nummer op de luisteraar af te vuren. De scherpe percussie met zweverige geluiden dragen bij aan de mysterieuze sfeer die dit nummer, maar ook het hele album heeft. ‘Surrounded’ eindigt met een agressieve eindspurt en aansluitend wordt met ‘Young’ het tempo nogmaals naar beneden geschroefd.

‘Ressurrection’ dooft het album op een spookachtige manier uit. Hopelijk blijft de band herrijzen om platen als deze te maken, want er staat een hoop moois op Brighter Wounds.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Son Lux Label:City Slang
Cover An Evening With Knives - Serrated

An Evening With Knives - SerratedEindhoven heeft een naam hoog te houden waar het de rock- en metalscene...

Ought

Ought - Room Inside The World Ought is een gewaardeerd viertal (post-)punkers uit Canada die sinds...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT