RECENSIE: More Than Blues - Branded By The Blues

MTB
recensie cijfer 2018-04-23 Blues is in Nederland behoorlijk populair. Het is muziek die het best rendeert in een livesetting en dan vooral het liefst in kleine broeierige cafés. Menig bluesband zal kunnen beamen dat de muziek vooral een uit de hand gelopen hobby is en dat een beetje bekendheid mooi meegenomen is, maar dat het spelen in die kleine tentjes met een paar handen vol echte liefhebbers ook prima is. Ondanks dat loopt er veel talent rond in Nederland, maar ook de oude rotten laten nog altijd goed van zich horen. More Than Blues is een band die vooral uit die oude rotten bestaat, maar met Branded By The blues een puike debuut EP hebben uitgebracht. Daarbij heeft More Than Blues nog wel de ambitie om de kleine zaaltjes te ontstijgen.

More Than blues beslaat uit bekende en minder bekende muzikanten, maar de namen van Lain Barbier (ex-Turbo) en Nico Groen (ex-Flavium) zullen bij een aantal nederpop – en blueskenners wel bekend zijn. Voor Branded By The blues heeft het viertal zes songs opgenomen waarvan vijf covers.

De bekendste covers zijn ‘I put A Spell On You’ van Screaming Jay Hawkins en ‘Money’ van Pink Floyd. De vrij trage versie van eerstgenoemde track krijgt de handjes goed op elkaar. Het coveren van ‘Money’ blijft echter gevaarlijk terrein, maar de band komt er nog wel aardig mee weg.

De grootste verrassing is echter ‘Can’t Get Next To You’, van oorsprong van The Temptations, dat als bluesversie eigenlijk beter tot zijn recht komt. Door de soulvolle stukjes samenzang van Barbier, Anita Duijf en Nico Groen en het prominente orgel van Anita Duijf lijkt het zelfs wel wat op een song van Deep Purple uit de tijd van David Coverdale. ’Jump Mama’ van Jess Roden blijft weer wat dichter bij het origineel en ‘Got My Mojo Working’, geschreven door Preston Foster en groot gemaakt door Muddy Waters, heeft een mooie, bijna jazzy, bewerking gekregen.

Het enige eigen werkje heet ‘You’ve Mistreated Me’ en is een prettige slowblues, met een prettig croonende Barbier. Het past prima tussen de andere songs en maakt dit leuke plaatje compleet. Je ruikt op Branded By The Blues dan ook al de zaaltjes waarin deze muziek echt tot leven gaat komen.
Recensent:Jan Didden Artiest:More Than Blues Label:Marista
Cover Radka Toneff - Fairytales (2017 Edition)

Radka Toneff - Fairytales (2017 Edition) Radka Toneff is al meer dan 35 jaar niet meer onder ons. De Noorse zangeres...

Cover Bert Hadders & De Nozems - Tjeu

Bert Hadders & De Nozems - Tjeu Meer dan tien jaar geleden vormde Bert Hadders een nieuw muzikaal verbond wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT