RECENSIE: Lo Moon - Lo Moon

Lo Moon
2018-03-22 De debuutplaat van de Amerikaanse band Lo Moon doet je bij het openingsnummer ‘This Is It’ hoogstwaarschijnlijk sterk aan de muziek van Talk Talk denken. Het stemgeluid van zanger Matt Lowell neigt op momenten naar die van Mark Hollis. Lowell heeft zelf aangegeven dat Hollis’ zang een sterke inspiratiebron voor hem is. Ook de muziek lijkt door zijn sfeer en gelaagdheid duidelijk geïnspireerd te zijn door de groep uit London, met name uit de periode van The Colour Of Spring en Spirit Of Eden. Nu rest de vraag: is Lo Moon een schaamteloze copycat of weten ze er hun eigen draai aan te geven?

Na het openingsnummer volgt – weliswaar wederom niet geheel zonder Talk Talk-referenties – het mooie ‘Loveless’, een zorgvuldig opgebouwd nummer. Het nummer stamt alweer uit 2016 en was de eerste single van de band. Met lichte invloeden van shoegaze en zachte pianoklanken, word je in het nummer in zeven minuten naar een prachtige climax geleid. De gitaar en drums en drums zetten het geheel bij, en weten door het wat gedempte karakter een dromerig geheel neer te zetten, dat door Lowell’s stemgeluid wordt afgemaakt. De timing in het nummer is ijzersterk, waardoor de climaxen extra kracht krijgen.

De link met Talk Talk blijft zeker hangen, maar ebt naarmate het album vordert wel verder weg. Het collectief uit Los Angeles weet liedjes die op het eerste gehoor simpel zijn zoals ‘The Right Thing’, uit te werken tot fraaie composities. Over de gehele lijn is het album een rustig voortkabbelend geheel, maar binnen de nummers gebeurt veel. Ook ‘Tried To Make You My Own’ is een van de vele meeslepende nummers op dit album. De tempowisselingen en timing binnen de nummers zijn een grote troef op deze eerste plaat van de band.

Nummers als ‘Real Love’ zijn wat meer recht voor zijn raap, maar missers staan er niet op de debuutplaat van Lo Moon. Toch kan je niet helemaal ontkennen dat de inspiratie duidelijk bij Talk Talk ligt. Hoewel ze deze inspiratie sterk weten toe te passen, is het hopen dat ze op een eventuele vervolgplaat hun eigenheid volledig weten uit te bouwen.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Lo Moon Label:Columbia Records
Gloaming

The Gloaming - Live At The NCHVoor wie tot nu toe per ongeluk (of expres natuurlijk) de andere kant op...

Cover Christof van der Ven - Empty Handed

Christof van der Ven - Empty Handed Christof van der Ven heeft hard gewerkt, heel erg hard. Touren, schrijven,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT