RECENSIE: Darling West - While I Was Asleep

West
2018-04-03 Twee jaar geleden gooide de Noorse (!) americanaband Darling West internationaal hoge ogen met het album . Hoewel de liedjes op vrij traditionele leest geschoeid zijn, klinken ze dankzij een huisgemaakt, mild gekruid sausje toch authentiek. Als beloning mocht het trio uit Oslo met enkele grote namen uit hun genre, Lucinda Williams en Sam Outlaw, als voorprogramma mee op tournee. Dit jaar speelde Darling West ter onderstreping van het succes op Eurosonic Noorderslag.

Jammer genoeg vertoont de plaat die de echte internationale doorbraak moet begeleiden geen enkel spoor van originaliteit. Van begin tot eind klinkt While I Was Asleep als een plaat die van iedere willekeurige countryzangeres uit het diepe zuiden van de VS zou kunnen komen. Een uptempo en catchy opener, voorzien van banjo’s, lapsteel en mondharmonica? Check! (‘After My Time’) Een iets rustiger en bij vlagen melancholisch vervolg? Check! (‘Rolling On’) Zo komen op het album alle langspelerclichés die binnen het genre bestaan voorbij. En wanneer een van de liedjes gemakkelijk door kan gaan voor een hit van Ilse de Lange op een blauwe maandag (‘Don’t I Know You’), dan weet je zeker dat de verrassing ver te zoeken is.

Neemt niet weg dat Mari Kreken, haar man Tor Egil Kreken en Kjetil Steensnæs rasmuzikanten met een neus voor goede nummers zijn. ‘Onorigineel’ is immers lang niet altijd een synoniem voor ‘slecht’. In al zijn voorspelbaarheid is het album zeer catchy en eenmaal begonnen aan een luisterbeurt zul je niet gauw geneigd zijn de stopknop in te drukken.

Uitschieters zijn evenwel de nummers die het dichtst in de buurt komen van de wat ingetogener vorige plaat, zoals het met tokkelgitaar en drumkwasten begeleide ‘Always Around’. Ook ‘Ballad Of An Outlaw’, dat is voorzien van fraaie ”aaa-ha-ha” zingende koorpartijen, mag tot de betere liedjes worden gerekend. Maar, zoals dat gaat met niet eens zulke bijzondere albums van toch wel goede artiesten, is er eigenlijk geen slecht nummer te vinden op While I Was Asleep. Of het genoeg is voor een doorbraak buiten de country- en americanalijsten, zullen we gauw genoeg merken.
Recensent:Ronnie Weessies Artiest:Darling West Label:Pias
AFE

Aiming For Enrike - Las NapalmasMet het beroerdste nummer van Enrique Iglesias als ironisch bedoeld mikpunt...

Lingo

Wyvern Lingo - Wyvern Lingo Een popalbum maken is zo makkelijk nog niet. Om de nieuwe Thriller te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT