RECENSIE: Ton Engels - Herfstkampioen

Ton Engels
2018-04-05 De Limburgse Ton Engels (1952) maakt al jarenlang muziek, als docent, bandlid en als soloartiest. Op dit moment is het tijd voor een nieuw solowerk, de zesde op rij alweer. Het laatste album kwam in 2010 uit en nu acht jaar later is er Herfstkampioen. Engels schrijft al zijn nummers in dialect, specifiek gezien het dialect van zijn geboortedorp Helden-Panningen dat in de buurt van Venlo ligt.

In het cd-hoesje is gelukkig een tekstboekje te vinden met daarin de Nederlandse vertalingen van de Limburgse songteksten. Voor uw recensent van ver boven de rivieren klinkt het dialect als een verrassend leuke combinatie tussen Nederlands en Duits, maar is niet alles even makkelijk te begrijpen. Het geeft een leuke bonus aan de muziek en werkt ontzettend goed met de stijl van Engels: er is pop, er is rock, er is folk en zo is er voor ieder wat wils. De CD opent met ‘Okay Okay Tattoo’, een humoristisch nummer dat goed blijft hangen over de vraag of hij mee moet gaan met de tijd en trends en ook een tattoo moet nemen. Vervolgens brengt ‘Ze Zeet’ (dit betekent: ‘Ze zegt’) een gevoeliger en nostalgische sfeer neer en ‘Hallo Veujaor’ een vrolijke folkbeat. Tegen het einde van de plaat is daar het nummer ‘Tom Dumoulin’, een ode aan de Limburgse wielrenner. Het refrein bestaat enkel uit de naam “Tom Dumoulin” wat een ontzettend leuk effect heeft. In de refreinen klinkt er een dankwoord en fascinatie voor zijn presentaties in verschillende ritten. Rock, blues, folk en pop worden wisselen elkaar af en alles werkt en klinkt even goed. Op ‘Herfstkampioen’ wordt het leven en alles wat daarbij komt kijken beschreven en verteld. De lach en de traan komen allebei voorbij, beide gesitueerd in het Limburgse landschap.

Herfstkampioen is een verhalende plaat die met goede en toegankelijke muziek het leven bezingt. Ton Engels zingt in zijn eigen lokale dialect, wat een leuke toevoeging geeft aan de liedjes. Een prima plaat.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Ton Engels Label:Marista
Cover Starcrawler - Starcrawler

Starcrawler - Starcrawler Starcrawler is the next big thing from Los Angeles . De jonge rebellen...

Cover The Sign Of Leo - Fields Of Passing Time

The Sign Of Leo - Fields Of Passing Time Kijk naar de coverart van deze plaat en je zult al gauw denken aan The Sound...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT