RECENSIE: Bear Valour - Bathe In Blue

Bear Valour
recensie cijfer 2018-05-10 Wie zich de laatste jaren heeft verdiept in het betere singer-songwriterwerk van eigen bodem, zou de muzikanten van Bear Valour vast wel eens gezien kunnen hebben. Vooral in de regio Rijnmond was zangeres Alleigh Awad een graag geziene gast. Met haar band wist zij het onder de naam Book of Eli zelfs tot de finale van de Rotterdamse Grote Prijs van 2014 te schoppen, om vervolgens toch maar mooi even beslag te leggen op de publieksprijs in de categorie Singer-songwriter. Een niet geringe prestatie aangezien zich in diezelfde categorie Charl Delemarre bevond, die later dat jaar met zijn Nederlandstalige droompop zelfs de Grote Prijs van Nederland zou winnen en bovendien een plekje op de Pinkpopprogrammering wist af te dwingen.

In plaats van bij de pakken neer te zitten bleef Awad doorzetten met dat wat zij het liefste doet, namelijk het componeren van wonderschone liedjes waarin poëzie en sfeer centraal staan. Met dezelfde muzikanten maar onder een andere groepsnaam werd doorgepakt en nu is er sinds enkele maanden het album In October verkrijgbaar dat we dus het debuut van Bear Valour kunnen noemen. Maar liefst tien eigen composities zijn er op deze release terecht gekomen en zijn het voornamelijk akoestische instrumenten, waaronder divers percussiewerk, contrabas, trombone, banjo en mandoline, die de prachtige vocalen van Awad en de andere drie zangeressen ondersteunen. Uitermate geslaagd is de blazerspartij in ‘The Garden’ en ook de arrangementen van bijvoorbeeld ‘Search The Night’ en het sfeervolle ‘Laura’ zijn van een adembenemende schoonheid.

De belangrijkste, en ook de mooiste instrumenten zijn echter de vocalen van Awad en de andere zangeressen in de band. Interessant is het hoe gemakkelijk Bear Valour omschakelt van dromerige, melancholische folk naar een opgewekte, haast country-achtige manier van spelen en zowel een intiem als rijkelijk gevuld en intens geluid weet neer te zetten. In October is daarmee allesbehalve seizoensgebonden en kan gezien worden als een prima debuut van dit interessante gezelschap.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Bear Valour Label:Dox Records
Cover VanWyck - An Average Woman

VanWyck - An Average WomanWe zijn in Nederland ontzettend goed in het ophemelen van mensen, maar we...

Bluesbones

The Bluesbones - Chasing Shadows In september is het zes jaar geleden dat The BluesBones debuteerde met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT