RECENSIE: Julia Biel - Julia Biel

Biel
2018-04-08 In 2005 bracht de Londense Julia Biel haar debuutalbum Not Alone uit, wat haar in 2006 een nominatie in de ‘Rising Star’-categorie van de BBC Jazz awards opleverde. Vervolgens verdween ze uit de spotlight en duurde het maar liefst tien jaar voordat haar haar tweede album Love Letters and Other Missiles uitkwam. Nu is de zangeres met Zuid-Afrikaanse en Duitse roots terug met haar derde titelloze plaat. Het stemgeluid van de artieste heeft een karakteristiek geluid en ligt in het verlengde van Macy Gray.

Op haar vorige plaat werd de zangeres ook wel vergeleken met grote namen als Amy Winehouse, Björk en Nina Simone op het gebied van schrijven. Deze vorige plaat maakte ze met haar partner en tevens producer Idris Rahman, die als multi-instrumentalist ook enkele instrumenten voor zijn rekening nam. Rahman keerde ook op dit derde album terug als creatieve partner. Zelf speelt Biel piano en gitaar en nam ze de tamboerijn voor haar rekening. Nummers als ‘Wasting Breath’ en ‘Something Beautiful’ hebben prachtige strijkersarrangementen en krijgen hierdoor een emotionele lading mee, die door het stemgeluid van Biel worden bijgezet. In ‘Diamond Dust’ komt de piano juist weer meer op de voorgrond.

Mooie liedjes wisselen elkaar af, maar met een speelduur die net geen uur aantikt en een tempo dat niet per definitie hoog ligt is deze derde plaat van de Britse zangeres niet op het eerst gehoor spannend te noemen. Biel weet de luisteraar mee te voeren met haar stem en omlijst het geheel met knappe arrangementen. Wellicht overbodig is de (zoveelste) cover van ‘Feeling Good’, het nummer dat in 1964 voor het eerst werd gezongen door Cy Grant en vervolgens door velen – waaronder Nina Simone, Muse en Michael Bublé – werd gecoverd. Het voelt enigszins aan als een verplichte zet, maar echt boeiend is Biels versie niet.

Echt iets nieuws onder de zon brengt dit derde album van Julia Biel niet, maar wat is er dan ook mis met een verzameling fraaie liedjes die allemaal lekker in het gehoor liggen? We vergeven de wat matige cover van ‘Feeling Good’ dan wel.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Julia Biel Label:Dox Records
Cover Ruben Hein - Groundwork Rising

Ruben Hein - Groundwork Rising Ruben Hein is al een tijdje bezig met muziek. In 2010 kwam zijn debuutalbum...

Cover The Damned and Dirty - Revelation

The Damned and Dirty - Revelation The Damned And Dirty is een van de meest sympathieke bluesbandjes die ons...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT