RECENSIE: Ola Kvernberg - Steamdome

Ola
recensie cijfer 2018-04-24 Ola Kvernberg is een Noorse muzikant (voornamelijk violist) met vele kanten. Drie jaar na het uitbrengen van The Mechanical Fair is hij terug met Steamdome. Op eerstgenoemde waagde hij zich aan een breed scala van muziekstijlen – van jazz tot deephouse – en die stijl zet hij door in Steamdome alleen dan op een geheel nieuwe wijze.

Op de plaat wordt hij bijgestaan door een groot aantal muzikanten waaronder maar liefst drie drummers. Dit is dan ook een van de grote focussen van dit album: percussie. Die is altijd sterk aanwezig en geeft veel energie. Dit geeft Kvernberg alleen niet gelijk weg. In ‘Prologue’, het openingsnummer, komt geen klap op het drumstel voor, maar staat de schijnwerper op de viool. De opbouw van dit nummer gaat heel geleidelijk want de eerste twintig seconden zijn stil waarna er telkens een instrument bijkomt.

Kvernberg brengt met Steamdome een mix van jazz, rock en zelfs een beetje latino. Dit weet hij allemaal te duwen in het acht minuten durende ‘Catterpillar’, waar hij het zelfs voor elkaar krijgt een Arabisch randje toe te voegen. Ondanks dat de plaat met opening ‘Prologue’ wat zacht begon pakt de plaat al snel het tempo op met ‘And Now’. Een eveneens lang nummer maar variërend genoeg zodat het geen moment saai is.

Gelukkig is Steamdome niet een en al snelheid en energie en weet Kvernberg ook de rust te pakken. ‘Through The Mantle’ is een punt van rust en die was welkom. Na een aantal nummers van percussiegeweld steekt deze prima track met orgel en viool goed af.

Na in eerste instantie gelezen te hebben dat Kvernberg meerdere stijlen in een album propt bekroop het gevoel dat dit niets anders kon zijn dan een onsamenhangende en experimentele plaat. Het tegenovergestelde is echter waar. Al die verschillende genres zijn zo goed op elkaar ingespeeld dat het album voorbij is voor je er erg in hebt. In het kort: Steamdome is een steengoed album.
Recensent:Ilse Croese Artiest:Ola Kvernberg Label:Grappa
Cover Jankobus Seunnenga - Fabels Met Kleurkrijt

Jankobus Seunnenga - Fabels Met KleurkrijtIn 2017 bracht Jankobus Seunnenga met Dick Vestdijk Voor Het Land uit....

BOG

Band Of Gold - Where`s The Magic Het Noorse duo Band Of Gold wil met hun tweede album definitief de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT