RECENSIE: Ruud Jolie & band 'For All We Know' - Take Me Home

FAWK
recensie cijfer 2018-03-16 Within Temptation mag het dan even rustig aan doen, de bandleden zitten niet stil. Behalve Sharon den Adel, die eind vorig jaar met haar solocarrière een vliegende start beleefde, is ook Ruud Jolie druk met zijn project For All We Know aan de gang gegaan. Het succesvolle, gelijknamige debuut stamt alweer uit 2011, maar door zijn werk met Within Temptation en Maiden United is er nu pas een opvolger. De supergroup is ongewijzigd gebleven: behalve Ruud Jolie spelen onder andere ook Léo Margarit (Pain of Salvation), Kristoffer Gildenlöw (ex-Pain of Salvation), Marco Kuypers (ex-Cloudmachine) en Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten) weer mee op het tweede album, Take Me Home. Daarnaast zingt ook Anneke van Giersbergen mee op een van de nummers. Dat kan toch haast niet fout gaan?

Bij het eerste nummer wordt de luisteraar wel meteen op het verkeerde been gezet: dit had ook de opener van een album van Snow Patrol kunnen zijn. Met de daaropvolgende track, titelnummer ‘Take Me Home’, maakt geeft een beter beeld van het album. De band wisselt stevige progrock af met een rustig, melodisch geluid dat in de richting van pop lijkt te gaan. Hierdoor leveren ze een enorm toegankelijke plaat af. Het gevolg is dat dit voor de mensen die nog niet zo thuis zijn in progrock daardoor een mooie plaat is om mee te beginnen, maar dat het voor de kenners blijft bij een prima tussendoortje. Dit betekent niet dat er niets te genieten valt: met tracks als ‘Colours’ en ‘Prophets in Disguise’ staan er zeker interessante nummers op de plaat en ‘Fade Away’ klinkt bij de eerste luisterbeurt al vertrouwd.De absolute hoofdrol op het album is weggelegd voor de sterke zangpartijen van Jermain van der Bogt, beter bekend als Wudstik, en wederom leadzanger van het project. Ondanks zijn deelname aan ‘The Voice’ in 2013 en zijn twee albums sinds 2011 is hij relatief onder de radar gebleven. Onterecht, zo blijkt op dit album. Meer dan eens laat hij het geheel aanvoelen als een Kamelot-album, zonder de kitsch, en komt zijn voorliefde voor (prog)rock/metal duidelijk boven.

Helaas volgen veel nummers op Take Me Home hetzelfde patroon en kunnen we For All We Know er zelden op betrappen dat ze buiten de gebaande paden gaan. Jammer, want de samenwerking tussen de ervaren muzikanten leidt meer dan eens tot spannende passages en doet al verlangen naar het volgende avontuur. Ruud Jolie en co laten op het tweede album weer met speels gemak horen wat ze in hun mars hebben, maar geven net iets te veel ruimte om ook weer op adem te komen.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Ruud Jolie & band 'For All We... Label:Eigen Beheer
Fickle

Fickle Friends - You Are Someone ElseNou, dat duurde even. Het Britse Fickle Friends smeet single na single op...

Bramwell

John Bramwell - Leave Alone The Empty Spaces John Bramwell heeft het grootste deel van de afgelopen twintig jaar naam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT