RECENSIE: Fickle Friends - You Are Someone Else

Fickle
recensie cijfer 2018-04-04 Nou, dat duurde even. Het Britse Fickle Friends smeet single na single op Spotify en stuwde zo langzamerhand de verwachtingen voor hun debuutalbum naar fikse hoogten. Want stuk voor stuk waren de tracks die online werden gezet razend sterke songs, waar bovendien de meesters van de remix als roofdieren opdoken. Toch vaak geen slecht teken.

En You Are Someone Else stelt dan ook nauwelijks teleur. Met acht ‘oude’ en acht nieuwe tracks is er genoeg luistervoer voorhanden en kan dit vijftal uit Brighton volwaardig op tour. Bovendien hebben ze het tij mee: de golf van 80’s-Invloeden in de moderne cultuur lijkt alleen nog maar aan te zwellen en Natassja Shiner en haar mannen hebben hun neongekleurde surfplankje perfect gepositioneerd om eens flink mee te liften.

Want zeker songs als ‘Rotation’ en ‘Midnight’ zouden je spontaan zo ver krijgen om rolschaatsen onder te binden (van die hoge witte) en dan in een discozaal rond te rijden. Of om een leren jackie aan te doen en naar een kermis te gaan. Enfin, u snapt het gevoel. Toch heeft Fickle Friends meer in de mars dan alleen het gieten van een 80’s-geluid in een modern jasje.

Want opener ‘Wake Me Up’ is bijvoorbeeld meer hedendaags en bevat bovendien een geweldige spanning en melancholiek. Iets dat qua energie eigenlijk alleen nog door ‘Hello Hello’, de tweede absolute kraker op het album wordt geëvenaard, al is die track beduidend meer vrolijk. Tegelijk scoort vrijwel geen enkel nummer een onvoldoende, al is ‘In My Head’ een vreemd symfonisch synthesizerwerkje van net twee minuten.

Het enige grote manco aan You Are Someone Else is dat het album maar met moeite een geheel te noemen is. Veel liedjes zijn in de loop der tijd gelanceerd en dus niet in de vorm van een album geschreven. Het probleem is paradoxaal: de tracks hadden tot nu toe niets met elkaar te maken, maar lijken wel op elkander. Nu daar een album van gesmeed is, valt dat op en daar kunnen ook de schaarse ‘onderbrekingsliedjes’ op het album niets aan doen.

Toch is dat niet genoeg om You Are Someone Else een matige waardering te geven. Want de plaat staat bol van de fijne liedjes en is daarmee een uitstekende showcase voor Fickle Friends.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Fickle Friends Label:Interscope Records
Cover Johan - Pull Up

Johan - Pull UpEr zijn bands waarvan je hoopt dat ze nooit zullen stoppen. Dat geldt voor...

Cover Ruud Jolie & band 'For All We Know' - Take Me Home

Ruud Jolie & band 'For All We Know' - Take Me Home Within Temptation mag het dan even rustig aan doen, de bandleden zitten niet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT