RECENSIE: Ryley Walker - Deafman Glance

Walker
2018-07-04 Het zonnetje schijnt, de temperaturen lopen op, vrolijkheid overheerst. En dan is er Deafman Glance van de Amerikaanse singer-songwriter Ryley Walker. Een ongepolijste plaat waarop de zon met heel erg veel moeite voorzichtig door de wolken heen lijkt te prikken. Was het wel tactisch om zo’n melancholische plaat in deze tijd van het jaar te releasen?

Zet Deafman Glance vooral niet op als je lichtvoetige deuntjes wilt horen. Nee, dit album is donker en melancholisch, gelaagd en ingewikkeld. Laat dit nu ook net datgene zijn dat deze plaat interessant maakt. Neem een track als ‘Accommodations’, weet Walker eigenlijk wel wat hij hier wil? Of probeert hij dit soms gaandeweg uit te vinden? Het kan een vorm van ‘kwetsbaar opstellen’ zijn, of juist een krachtig statement van de Amerikaan. Kwetsbaar, omdat hij de luisteraar meeneemt in de zoektocht, krachtig, omdat Walker niet terugdeinst voor onzekerheid. ‘Accommodations’ zorgt in ieder geval voor afwisseling, en hoewel de track al vroeg op de plaat te vinden is, is deze afwisseling welkom: het prikkelt de luisteraar en zorgt er voor dat ze niet afdwaalt.

‘Opposite Middle’ is juist weer een kalme roadtrip-song. Daarmee staat een track als deze volledig haaks op de chaos die op ‘Accommodations’ te horen was. Walker kan dus ook zelfverzekerd overkomen, hij weet precies waar hij mee bezig is. Die zoektocht op ‘Accommodations’? Die is al snel vergeten. Dat de singer-songwriter moeilijke composities maakt, lijkt echter op de hele plaat een feit te zijn. Want zelfs een op het eerste gehoor kalm klinkende ‘Opposite Middle’ bevat meerdere lagen. Bij de eerste luisterbeurt zullen de meeste nummers ‘recht door zee’ klinken, maar bij de elke daaropvolgende luistersessie, zijn er keer op keer nieuwe lagen om te ontdekken. Deafman Glance wordt keer op keer interessanter.

Het is juist deze, enigszins verborgen, gelaagdheid, die er voor zorgt dat de plaat de aandacht opeist en dat de luisteraar steeds weer iets nieuws ontdekt. Deafman Glance is in ieder geval geen album voor ‘zomaar even tussendoor’, en door het melancholische karakter eigenlijk ook geen plaat voor deze tijd van het jaar. Nee, dit album heeft de aandacht van de luisteraar nodig om gewaardeerd te kunnen worden en om door te kunnen dringen. Zet Deafman Glance niet na één luisterbeurt al opzij, gun het Walker om zijn talent langzaam aan je te onthullen. Hier is geen sprake van ‘rommel’, maar van ‘georganiseerde chaos’, en Walker weet heel goed waar hij mee bezig is.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Ryley Walker Label:Dead Oceans
Cover Wax Chattels - Wax Chattels

Wax Chattels - Wax ChattelsWax Chattels uit Nieuw Zeeland debuteert hier met het gelijknamige (dan wel...

Cover Powerized - The Mirror's Eye

Powerized - The Mirror's Eye U gaat vast denken dat ondergetekende een gruwelijke hekel aan powermetal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT