RECENSIE: Wax Chattels - Wax Chattels

Chattels
recensie cijfer 2018-06-16 Wax Chattels uit Nieuw Zeeland debuteert hier met het gelijknamige (dan wel titelloze) Wax Chattels. Uitgebracht op independent label Captured Tracks in samenwerking met Flying Nun Records.

Peter Ruddell (keyboards en vocals) en Amanda Cheng (bass en vocals) ontmoetten elkaar tijdens hun studie jazz-performance aan de universiteit van Auckland. Na wat vruchteloos te hebben aangeklooid met een drummachine ging het duo, ter vervolmaking van hun sound, op zoek naar een echte drummer. Die vond het duo in Tom Legget en daarmee was de geboorte van Wax Chattels als trio een feit.

Wax Chattels maakt een cocktail van noise-rock, postpunk en elektro en staat bekend om hun onstuimige en ontregelende liveoptredens. Bij de start van het album wordt je als argeloze luisteraar ook meteen op het verkeerde been gezet. Maar het haperende intro van ‘Concrete’ hoort er gewoon bij.

Het album gaat verder met ‘Stay Disappointed’, dat met zijn melodieuze refrein zowaar enige hitpotentie heeft. Vandaar dat het nummer als (eerste) single is uitgebracht (voor wat het waard is in dit streaming tijdperk). Het vervolg van de plaat is zwaardere kost.

‘In My Mouth’ is een aardig potje elektropunk. De strakke baslijn, heftige elektronica en energieke zang doen hun werk. Met het fragiele ‘Gillian’, gezongen door Cheng en Ruddell, brengt Wax Chattels geen ode aan New Order’s Gillian Gilbert, zoals ondergetekende veronderstelde, maar aan actrice Gillian Anderson, de vertolkster van Dana Sculli (FBI-agent uit The X-Files).

De hypersong ‘NRG’ doet denken aan de claustrofobische sound van The Normal (‘Warm Leatherette’) van Daniel Miller, de oprichter van Mute Records. Mute was in het verleden de thuishaven van synthpoppioneers als Depeche Mode en Fad Gadget. In ‘Parallel Lines’ is de invloed van laatstgenoemde goed te horen.

Het gitaarloze Wax Chattels heeft het nog niet in zich om de luisteraar veertig minuten lang te boeien, maar het album kent zeker zijn sterke momenten. Toch maar eens live uitchecken als je de kans krijgt.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Wax Chattels Label:Captured Tracks
SMC

Sarah Mary Chadwick - Sugar Still Melts In The RainDe Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Sarah Mary Chadwick is een creatieve...

Cover Ryley Walker - Deafman Glance

Ryley Walker - Deafman Glance Het zonnetje schijnt, de temperaturen lopen op, vrolijkheid overheerst. En...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT