RECENSIE: Jessica Risker - I See You Among The Stars

Riskere
recensie cijfer 2018-07-13 Jessica Risker is een zangeres uit Chicago die er in een lustig tempo releases uitgooit. Het zij onder haar eigen naam, het zij met haar band Deadbeat. Als we het goed geteld hebben is I See You Among The Stars haar negende release sinds 2009. Een bezig bazinnetje die Jessica. Op I See You Among The Stars horen we Jessica in acht psychedelische folksongs die liefhebbers van Espers en Mia Doi Todd aan zal spreken.

De acht liedjes van Jessica geven haar diepste zielenroerselen bloot. Haar mysterieuze, wat breekbare, stem past prima bij de somber klinkende liedjes. De poëtische teksten komen dromerig over en de muzikale aankleding lijkt in eerste instantie nogal karig, maar onder de sobere begeleiding van een akoestische gitaar ligt vaak een mooi verstopte ambient laag die voor een stukje verdieping, maar zeer zeker ook voor wat neerslachtigheid, zorgt. Alsof Jessica met een groot verdriet worstelt en ons daar in wil laten delen, getuige songtitels als ‘I See You Among The Stars’, ‘Shallow Seas’ of ‘Help Me, Help Me’. Dit, in combinatie met de sombere klanken, zorgt dat je daar al snel in gaat geloven. De mineure schoonheid van een liedje als ‘Zero Summer MInd’ met wat toegevoegde psychedelische keyboardklanken en het feit dat Risker in enkele stukjes van deze song haar stem dreigend verlaagt, maken deze track tot het hoogtepunt. Maar ook alles hier om heen is van een schoonheid die je bijna doet janken, al zullen liedjes als ‘Cut My Hair’ en ‘Shallow Seas’ weinig doen bij de gemiddelde luisteraar. Dat is dan ook gelijk het gevaar van de muziek van Jessica Risker; door het klein en verstild te houden zal de grote massa dit al snel tot achtergrondmuzak degraderen. Wat dat betreft is het maar goed dat de plaat slechts een half uurtje duurt.

Ondanks het feit dat I See You Among The Stars in eerste instantie wat kabbelend over lijkt te komen, zorgt stug doorluisteren ervoor dat de liedjes per luisterbeurt meer tot leven komen. Dan ontvouwt zich uiteindelijk een album met acht prachtige folkliedjes, die het kampvuur ruimschoots ontgroeien. Als je er voor open staat natuurlijk.
Recensent:Jan Didden Artiest:Jessica Risker Label:Western Vinyl
Cover Nap Eyes - I`m Bad Now

Nap Eyes - I`m Bad Now Nap Eyes is een indiepop/rockband uit Canada. Zanger en songschrijver Nigel...

SMC

Sarah Mary Chadwick - Sugar Still Melts In The Rain De Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Sarah Mary Chadwick is een creatieve...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT