RECENSIE: Skydive Trio - Sun Sparkle

Skydive Trio
2018-06-15 Wanneer men spreekt over muziekstijlen als jazzrock, of fusion denkt de gemiddelde leek aan ingewikkelde instrumentale muziek, gemaakt door egotrippers die vooral willen laten horen hoe ontzettend goed ze zijn. Hoewel Skydive Trio ook aan jazzrock doet is dit gegeven zeker niet op haar muziek van toepassing. Zeker, de heren Thomas T. Dahl (gitaar), Mats Eilertsen (bas) en Olavi Louhivuuri (drums) zijn topmuzikanten, maar alles wat ze doen binnen de moderne jazzrock staat in dienst van het geheel en zorgt er dan ook voor dat haar tweede album Sun Sparkle een heel behoorlijke plaat is geworden. Het kan bijna ook niet anders want Skydive Trio is natuurlijk een verkapte supergroep met drie leden die hun sporen in de jazz, fusion en rock al lang hebben verdiend.

Drieënveertig minuten (soms spannende) instrumentale jazzrock krijgen we van de twee Noren en de Fin voorgeschoteld. Want ondanks de karig overkomende instrumentatie klinkt het album soms overdadig en kraakhelder en dat komt als vanzelfsprekend door het doordachte en afwisselende gitaarwerk van Dahl, het gebruik van zowel de staande als elektrische bas van Eilertsen en niet in het minst door het inventieve drum- en percussiewerk van Louhivuuri die de aandacht behoorlijk naar zich toe trekt.

Wat vooral opvalt, is dat het album vrij stevig begint, maar langzamerhand wel wat gezapiger gaat klinken. De flink rockende, en door stuwende baslijnen opgejaagde, openingstrack ‘Launch’ doet je direct opveren, zo hoort instrumentale muziek te klinken. Minder gejaagd, maar daarom niet minder spannend vervolgt het album met ‘Convoy’ dat klinkt als een postrocksong en opbouwt op een manier zoals Mogwai dat vaak doet. Nog fraaier wordt het met ‘Apollo’ dat ook al zo een stuwende baslijn bevat en werkelijk prachtige gitaarlijntjes bevat, en laten we het geweldige drumwerk niet vergeten. Het rustige korte stukje muziek met de naam ‘Engine Rest’ heeft niet veel om het lijf maar in de song hierna (‘Descending’) komen we nog even een verschroeiende gitaarsolo tegen. We zijn nu echt volledig bij de les, maar dan kakt het album helaas toch nog wat in met twee tracks die vrij kalm zijn en wat minder beklijven doordat de spanning wat ontbreekt. Gelukkig komen we dan weer een song tegen die zich wel weer kan meten met het eerste deel van het album (het ronkende ‘Acending’). Hierna kabbelt het album kalmpjes naar het einde.

Sun Sparkle is een plaat die laat horen dat we hier met hele grote muzikanten te maken hebben. Het is vooral de eerste helft van het album die het meest beklijft met een paar zeer spannende muziekjes. Helaas zijn er een paar tracks die de opgebouwde spanning enigszins teniet doen. Desondanks een ruime voldoende voor de drie virtuozen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Skydive Trio Label:Hubro
Jack

Jack and the Weatherman - The Lucky Ones Jack And TheWeatherman een duo dat te maken heeft gehad met een mooi...

Cover Splashgirl - Sixth Sense

Splashgirl - Sixth Sense In 1999 kwam de The Sixth Sense uit, een film waarin het bovennatuurlijke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT