RECENSIE: Gitta de Ridder - For Everything A Season

Gritta
recensie cijfer 2018-08-05 Gitta de Ridder is een Nederlandse singer-songwriter, maar zeer waarschijnlijk zijn er maar weinigen in ons land die haar kennen. De verklaring is eenvoudig: Gitta de Ridder woont al een aantal jaar in Londen en probeert vanuit deze stad poot aan de grond te krijgen. Nog geen twee jaar geleden kwam haar debuutalbum uit (Feathers), een album dat over het algemeen positieve recensies ten deel viel, maar waar ze in Nederland weinig beroering in de muziekwereld mee te weeg bracht. Maar de positieve kritieken zijn een goede reden voor Gitta om snel met een opvolger te komen en dat is For Everything A Season geworden.

For Everything A Season is opgedeeld in vier partjes met elk drie songs. De vier partjes hebben elk de naam van een seizoen, zodat Gitta een eigentijdse Le Quattro Stagioni heeft opgenomen. Elk jaargetijde heeft een thema waar de liedjes op aansluiten als ware het een metafoor voor; een ontluikende relatie, (‘Spring’), liefde (‘ Summer’), het verval waarin een relatie moeilijke fasen moet doorstaan (‘Autumn’) en het, in sommige gevallen, onvermijdelijke einde (‘Winter’). De teksten geven niet altijd uitsluitsel hierover, maar het is wel het gevoel dat de plaat oproept. Daarnaast is Gitta niet slechts een meisje met een gitaar, maar herbergt haar muziek een muzikale diepgang die er voor zorgt dat het album geen moment verveeld. Daar zorgt ook de heldere expressieve stem van Gitta voor. Zij kan veel kanten op met haar stem, wat er voor zorgt dat de plaat interessant blijkt tot het einde. Ook de vele vocale laagjes en achtergrondvocalen die regelmatig opduiken, maken het een prettig te beluisteren werkstuk.

Zoals gezegd, de twaalf liedjes sluiten in sfeer prima aan bij het gevoel dat elk seizoen oproept. Zo begint het album met ‘My Dear, Oh Boy, Oh Man’ dat als een folky lentebriesje, vergezelt van een zacht zonnetje, de kamer met blijdschap vult. Hierin zingt zij lief en teder om in het daaropvolgende ‘These Hands’ een beetje rauwer uit de hoek te komen. In het zomerse gedeelte komt de zon goed tevoorschijn in ‘Knowing A Ghost’, een zomers jazzy liedje, dat zelfs een klein beetje aan Lily Allen doet denken. ‘Here’s The Plan’ ontwikkelt zich daarna van een enigszins schurend folkliedje tot een stuwend popnummer waarin de cello een hoofdrol vertolkt. Maar de zomer is alweer ten einde en de herfst dient zich aan met een flinke hoeveelheid melancholie in de vorm van ‘I Would’, dat wordt gevolgd door ‘The Wheel’ dat behoorlijk psychedelisch klinkt. ‘Every Inch Naked’ heeft daarnaast ook nog eens een prachtige dreiging.

Dan gaan we zomaar de winter in met een drietal vrij rustige folkliedjes, die echter genoeg spanning herbergen, maar die ook doen verlangen naar lange winteravonden bij de open haard. De toegevoegde bonustrack laat Gitta nagenoeg a capella horen, maar dit voegt niet heel veel aan het album toe. Het neemt niet weg dat For Everything A Season een sterk album is van deze nog (veel te ) onbekende Nederlandse zangeres. Laten we hopen dat daar verandering in komt. Aan deze plaat zal het niet liggen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Gitta de Ridder Label:Dox Records
Cover Skeletal Remains - Devouring Mortality

Skeletal Remains - Devouring MortalityHet is soms heerlijk beuken op oldschool deathmetal, zeker wanneer je,...

Cover KingFisher Sky - Technicoloured Eyes

KingFisher Sky - Technicoloured Eyes Kingfisher Sky , opgericht door zangeres Judith Rijnveld en voormalig Within...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT