RECENSIE: Mastersystem - Dance Music

Mastersystem
recensie cijfer 2018-06-27 Een nieuwe Britse supergroep. Mastersystem bestaat uit Scott Hutchison (frontman van Frightened Rabbit), zijn broer Grant Hutchison (drummer van Frightened Rabbit), Justin Lockey (gitarist van Editors en Yourcodenameis:milo) en zijn broer James Lockey (Minor Victories). Het viertal kwam samen in Berlijn om aan deze eerste plaat te werken. Wie de titel van het album te letterlijk neemt, kan mooi bedrogen uitkomen. In de verste verte is op deze plaat namelijk geen elektronische muziek te bekennen. Nee, het viertal grijpt terug op de noiserock uit de jaren negentig en vuurt vanaf openingsnummer ‘Proper Home’ een portie gierende gitaren op de luisteraar af. Denk hierbij aan The Smashing Pumpkins en Mogwai.

Het album kwam snel tot stand. Bij het luisteren komt dan ook niet het gevoel op dat je naar een ingewikkeld geheel zit te luisteren. Dit zorgt voor een vrije en enigszins losgeslagen geheel. Toch wordt het geheel – ondanks de noise – nergens te chaotisch. Zelf verklaart frontman Hutchison dat de muziek dan ook gaat over ronddwalen en jezelf verloren voelen. Het naar grunge neigende ‘Notes On A Life Not Quite Lived’, de echoënde gitaren in ‘Peeks & Troughs & Graves’ en de gierende riffs in ‘A Waste Of Daylight’ dragen deze sfeer goed uit, zonder dat het geheel op een slap aftreksel van de originele invloeden lijkt. Het viertal weet hun inspiratie tot een venijnige combinatie van shoegaze, garage-, en postrock te kneden.

De titel Dance Music slaat dan ook meer op het vrije karakter van de plaat. In een razend tempo is het album voorbij, maar met door het stuwende karakter en het op tilt geslagen energielevel is dat ook helemaal niet erg. Mastersystem heeft een album gemaakt met een duidelijk verhaal en een doordringende uitvoering. In al zijn precisie is dit dan ook een album om van te smullen.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Mastersystem Label:Bertus
Cover Jasper Steverlinck - Night Prayer

Jasper Steverlinck - Night Prayer Jasper Steverlinck zou je kunnen kennen van Arid, een Belgische rockband...

Cover Todd Tobias and Combo Qasam - Massubu Evening Entertainers

Todd Tobias and Combo Qasam - Massubu Evening Entertainers Je hebt experimentele muziek en je hebt muziek waar geen touw aan vast te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT