RECENSIE: Steffen Morrison - Movin`On

Steffen
recensie cijfer 2018-06-18 Als recensent is het soms heel fijn om te horen wat de reactie van je omgeving op een album is. Zo vond ondergetekende het fijn om tijdens een barbecue, op een van de afgelopen zomerse dagen, het album Movin` On van Steffen Morrison op te zetten. De hoopvolle en opgewekte vibe van de plaat leent zich hier prima voor. Als je dan tijdens de eerste speelbeurt hoort zeggen ”dat klinkt lekker zeg”, dan weet je dat het wel goed zit. Tenzij je zelf een ander oordeel had natuurlijk.

De Amsterdamse soulzanger, die in 2013 tijdens de “blind auditions” van The Voice Of Holland nog alle vier de stoelen liet omdraaien, heeft sindsdien hard gewerkt om zich op eigen kracht in de kijker te spelen. Tjeerd Oosterhuis, niet de minste producer, nam hem op sleeptouw, wat in 2016 de EP Just Another Man opleverde en in 2016 en 2017 jaar speelde hij de hoofdrol in de theatershow I`m A Soulman over het beroemde STAX platenlabel. Tussendoor werkte hij aan een vervolg op zijn debuutalbum Revealed uit 2011.

Voor de azijnzeiker is het goed om maar meteen te vertellen dat Movin` On een uiterst strak geproduceerde plaat is, die je met een zure bui gerust glad zou kunnen noemen. Daarnaast hoef je niet te verwachten dat de clichés van de soul worden ontweken, of dat het vernieuwend is. Natuurlijk haalt ook Morrison zijn inspiratie bij de grote namen uit het genre, denk aan Curtis Mayfield, James Brown, Otis Redding en Marvin Gaye. En ja, de vijf tracks van de EP vinden we ook terug op het album.

Wat Movin` On echter een sterk album maakt, is de geloofwaardigheid die Morrison in elk woord legt. Het is misschien wel de belangrijkste eigenschap die een zanger moet hebben. De overtuiging waarmee Morrison en ook zeker de muzikanten, de elf tracks op het album brengen is, om het maar eens cliché te zeggen, on-Nederlands goed te noemen. Daarbij is het album volledig in balans en varieert Morrison er flink op los. Zo horen we een sfeervolle soulballad als ‘Just Another Man’, tegenover ‘Takin` Me Higher’ dat een lekkere kruising tussen gospel en soul is. Meer pit vinden we op de titeltrack die het album vol gas opent. Eveneens sterk eigenschap zijn de pakkende refreintjes die gemakkelijk meegezongen kunnen worden en moeiteloos blijven hangen. Neem ‘All For You’, ‘Little Bit Longer’ en ‘Do It All Again’. Movin` On klinkt groot, maar op afsluiter ‘Just Another Man’, die we in een akoestische versie voor de tweede keer tegen komen, blijkt Morrison ook te kunnen overtuigen als het allemaal wat kleiner moet.

Zoals gezegd moet Movin` On het niet hebben van originaliteit of vernieuwing. Het is de geloofwaardigheid, de kwaliteit van de liedjes en zeker ook de ijzersterke stem van Morrison die van Movin` On een prima plaat maken. Het bewijst dat een goed plan en geloof in eigen kunnen veel moois voort kunnen brengen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Steffen Morrison Label:Dox Records
Cover La Luz - Floating Features

La Luz - Floating FeaturesLiefhebbers van Quentin Tarantino kunnen niet om rammelende surfrock heen....

Cover Herman Brood & His Wild Romance - Golden Years Of Dutch Pop Music

Herman Brood & His Wild Romance - Golden Years Of Dutch Pop Music Er was nogal ophef rondom Buying The Band , een documentaire over een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT