RECENSIE: Parquet Courts - Wide Awaaaaake!

PC
2018-08-20 Bij Parquet Courts weet je het nooit met een albumrelease: krijg je het op een exclusief cassettebandje, onder een alternatieve bandnaam (Parkay Quarts) of zien we eerst leadzanger A. Savage weer een soloalbum uitbrengen? Wat dat betreft is Wide Awake een tam geval, maar de nasleep is groots. Wide Awake kreeg lovende kritieken en op Spotify is de top 5 aan nummers van Parquet Courts afkomstig van dit laatste album. De band boekt nu zelfs grote commerciële gigs zoals The Ellen Show. Het succes van Wide Awake is niet te stoppen.

Parquet Courts heeft een omvangrijke geschiedenis, en dat voor een bandje dat “pas” sinds 2011 meedraait. Hun vijf studioalbums (zes als je het album dat ze onder de naam Parkay Quarts uitbrachten meetelt) en twee EP’s verkennen veelvoudige genres, van artpunk naar garagerock. Met Wide Awake begint de band meer mee te doen met de grotere indierock namen. Het album is toegankelijker maar het punkrandje van de band blijft niet verborgen. Kijk iets verder dan de vrolijk gekleurde figuurtjes op de hoes en al snel kom je tot een politiek geladen geheel. ‘Total Football’ en ‘Violence’, respectievelijk nummer een en twee op het album, bevatten niet alleen catchy baslijntjes maar ook teksten als “Only through those who stay awake can an institution be dismantled” en “You protect no one by obscuring the mirror that reflects our own problematic reality”.

De ster van het album is natuurlijk de single ‘Wide Awake’, die dus zelfs door Ellen DeGeneres werd omarmd. De eerste seconden van het nummer doen verdacht veel denken aan dezelfde congageluidjes in de intro van ‘Always On My Mind’ van Pet Shop Boys. Gauw erna volgt een bas die je in je hart voelt en het makkelijk meeschreeuwbare “I’m wide awake!”. Dit is het ‘Everything Now’ van deze zomer, maar dan afkomstelijk van een samenhangend en succesvol album. Een eervolle vermelding gaat uit naar ‘Almost Had To Start A Fight/In And Out of Patience’ en ‘NYC Observation’. Op Wide Awake herdefinieert de band zichzelf voor het grotere publiek.
Recensent:Joëlle Koorneef Artiest:Parquet Courts Label:Rough Trade Records
DDD

Duo Dulfer Directie - Duo Dulfer DirectieHet zat hem al lange tijd behoorlijk dwars. Hans Dulfer had simpelweg schoon...

Cover Lykke Li - So Bad So Sexy

Lykke Li - So Bad So Sexy Terugkijkend op het oeuvre van de Zweedse Lykke Li zou je haar enigszins...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT