RECENSIE: Lump - Lump

Lump
2018-08-14 "LUMP is a product", verklaart Laura Marling op het laatste nummer en titltrack van deze plaat. Daarmee doet ze deze plaat tekort: LUMP is gelukkig meer dan een product. Het is een geslaagd project van twee muzikale genres. Dat deze elkaar gevonden hebben is opmerkelijk, want wie had gedacht dat een combinatie van Engelse folk (Laura Marling) en elektronische klanken (Mike Lindsay) überhaupt een "product" zou opleveren?

Er is ook geen strijd om welk genre zou moeten overheersen. Het lijkt erop dat beide artiesten zich door de ander muzikaal wil laten (ver)leiden, zonder gedomineerd te willen worden. Wel is het zo dat één richting de overhand lijkt te krijgen. Zoals op het eerste nummer ‘Late To The Flight’, waarbij de folkgitaar van Marling de plaat inleidt en het een door haar gedreven project lijkt te worden. Niets is minder waar, al vanaf het tweede nummer ‘May I Be The Light’ wordt de folk deels losgelaten en maakt het plaats voor het kleurrijke elektronische palet van Lindsay.

Wat vooral opvalt is de ontspanning waarmee Marling zingt. Daarbij wordt ook duidelijk wat zij met haar stem kan. Van het donkere, bijna angstaanjagende “I am your mother, I am your father” op ‘Rolling Thunder’, tot de soprano op “If you should be bored in California/I’m sure I’m not the first to warn ya” in ‘Curse Of The Contemporary’. Dat nummer is ook letterlijk het kernstuk van de plaat: het meest melodisch, bijna popachtige nummer waarbij Marling vocaal alles uit de kast moet halen. Het is niets voor niets dat dit ook is uitgebracht op single.

LUMP is een gedurfd experiment wat niet alleen goed uitpakt, maar je ook nieuwsgierig maakt naar hun eigen, toekomstige projecten en of hun gezamenlijke invloeden hierin terug gaan komen. Gek genoeg voelt het alsof dit een eenmalig project is, dus koester dat half uurtje wat ons hier is gegund!
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Lump Label:Dead Oceans
Cover Maiden United - Empire Of The Clouds

Maiden United - Empire Of The CloudsWe schrijven 27 januari 2018, in het chique Carré stromen vele mensen binnen...

Cover Gabriella Cohen - Pink Is The Colour Of Unconditional Love

Gabriella Cohen - Pink Is The Colour Of Unconditional Love In 2016 debuteerde de Australische Gabriella Cohen met haar album Full...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT