RECENSIE: Stuart A. Staples - Arrhythmia

Staples
2018-08-13 Arrhythmia is een mooi uitstapje voor de zanger van Tindersticks. Het is ook wel een soloplaat zoals die zou moeten zijn. Iets wat je niet met je eigen band zou opnemen en waarbij je de volle bewegingsvrijheid neemt en krijgt. Stuart A. Staples pakt deze mogelijkheid met beide handen aan. Het is een plaat die je kunt opsplitsen in twee delen; een A-kant met drie nummers (elk ruim vijf, zeven en tien minuten) en een B-kant met het instrumentale en vrij experimentele ‘Music For A Year In Small Painting (bijna 31 minuten). Beide kanten hebben zo hun eigen waarde.

Daar waar het instrumentale ‘Paintings’ na een prachtige intro van achtenhalve minuut overgaat in een experimenteel stuk, wordt er van de luisteraar iets meer gevraagd. Het is niet voor iedereen weggelegd om dit experiment te volgen. Arrhythmia is een verzamelnaam voor hartproblemen, waarbij de hartslag onregelmatig is en deze zowel te snel als te langzaam kan zijn. In dit geval doelt het op de verschillende gemoedstoestanden die met deze kant van het album wordt opgeroepen.

Terug naar de A-kant. Het openingsnummer ‘A New Real’ klinkt in eerste instantie alsof Horace Silver het heeft ingezongen met een spaarzame begeleiding van een drummachine en bas. Pas wanneer de gitaar en het keyboard hun intrede doen, krijgt het geheel meer body. Een prachtige opbouw van de plaat.

‘Memories Of Love’ is het nummer wat direct de aandacht trekt en hier klinkt Staples helemaal op zijn gemak. De breekbare manier waarop hij zingt, begeleidt door zijn gitaar en de bekkens van een drumstel, roept een heel aparte sfeer op. Uiteindelijk komen er meerdere klanken bij die het nummer ritmisch tot een prachtig einde maken.

‘Step Into The Grey’ lijkt nog het meest op een nummer van Tindersticks. Tegen het einde wordt het alleen wat meer uitgesponnen en de roestbruine stem van Staples klinkt alsof hij weer met de band speelt.

Vaak wordt een soloproject geboren uit onvrede met de band of met het niet verkrijgen van de artistieke vrijheid. Luisterend naar deze soloplaat laat Staples ons horen dat hij het experiment niet schuwt, terwijl hij daarnaast met briljante momenten kan strooien.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Stuart A. Staples Label:City Slang
Girls Names

Girls Names - Stains On SilenceWie de ontstaansgeschiedenis van Girls Names erop naslaat, kan een besmuikt...

Cover Serpentwithteeth - Soil

Serpentwithteeth - Soil De excentrieke Josiah Wise – beter bekend als serpentwithfeet - brengt na...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT