RECENSIE: Mourn - Sorpresa Familia

Mourn
recensie cijfer 2018-08-10 Sorpresa Familia, het derde album van Mourn, betekent vrij vertaald “verrassingsfamilie”. Op de cover staan de bandleden als een soort van family portrait afgebeeld. Het lijkt alsof de bandleden elkaar de afgelopen tijd als familie gesteund hebben. De band heeft namelijk een moeilijke tijd achter de rug, in 2016 kwamen er openlijke beschuldigingen van Mourn richting het (inmiddels ex)- label. Ze zouden de bandleden niet of onvoldoende betalen en er zou sprake zijn van mismanagement. De frustratie die deze situatie bij de jonge bandleden heeft opgeroepen komt vaak naar voren in het album.

Op het nummer ‘Doing It Right’ schrijft de band vanuit het perspectief van het management. Don’t be scared, the numbers are normal/ Slowly you’ll see it’s worth it, maybe in three years you can live on it/ We’re doing it right, we’re doing it right”. Sommige van deze teksten zijn letterlijk uit mailverkeer tussen de band en het management gekomen. Nummers als ‘Strange Ones’ en ‘Skeleton’ kunnen ook gezien worden als een kritische blik op de muziekindustrie en op hoe outsiders in de maatschappij in het algemeen worden behandeld.

Hoewel het album een boze en agressieve ondertoon heeft, is toch op Sorpresa Familia ook een jeugdige energie en enthousiasme te horen. Het eerste nummer ‘Barcelona City Tour’ nodigt met claps en battlecries een hele festivalweide uit om mee te zingen. ‘Fun at the Geysers’ bevat opzwepende en dansbare gitaaarriffs.

Al met al heeft Mourn met Sorpresa Familia een goed album neergezet. De band heeft met het album een statement willen maken, en deze plaat is de beste wraakactie die zij zich zouden kunnen wensen.De Spanjaarden hebben bij het nieuwe label meer vrijheid en ruimte gekregen om als band door te groeien. Je hoort dat Mourn op dit album heeft willen experimenteren met een meer rustige/dromerige nummers zoals ‘Candle Man’ en ‘Orange’ . Op dit moment de zwakkere nummers van de plaat, maar met de juiste ondersteuning kunnen we in de toekomst nog veel meer van dit Catalaanse kwartet verwachten!
Recensent:Joost Sweegers Artiest:Mourn Label:Captured Tracks
Cover Sinkyateeth - Sinkyateeth

Sink Ya Teeth - Sink Ya TeethHet Britse duo Sink Ya Teeth kruipt met hun eerste album terug naar de...

Girls Names

Girls Names - Stains On Silence Wie de ontstaansgeschiedenis van Girls Names erop naslaat, kan een besmuikt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT