RECENSIE: Mummy's A Tree - Goodbye Stratosphere

MAT
recensie cijfer 2018-08-30 Het is een niet gebruikelijke naam voor een band en Mummy’s A Tree klinkt misschien wat jolig, maar heeft juist een diepere laag. Oprichter en drijvende kracht Stefan van den Berg verloor op jonge leeftijd zijn moeder en stelde zich destijds voor dat op haar graf een boom groeide en hij daaruit een gitaar maakte om mooie muziek mee te spelen. Inderdaad maakte zijn muziek onderdeel uit van de rouwverwerking en dit groeide sinds 1996 uit tot een volwaardige band. De band kende een aantal pauzes en het duurde negen jaar voordat er weer een teken van leven was met de nieuwste plaat Goodbye Stratosphere.

De acht nummers tellende LP laat een fraai lofi geluid horen van muzikanten die al een tijdje meedraaien, met uitzondering van hun piepjonge drummer. De nummers worden rustig opgebouwd, zoals in het eerste nummer ‘A Little Lightness’ met een tokkelend gitaartje. Aan een nummer als het mooie ‘I’m Going Down’ kun je horen dat de band uit de jaren negentig stamt, met zo’n typisch rammelende gitaar. In het wat vreemde ‘Road Song’ horen we praatzang en herhalend horen we “All I can hear is sheet music/ I just wanna dance”.

De Engelstalige zang is zo nu en dan wat “steenkolen Engels”, maar dat is in dit geval niet storend, want voorop staat de kwaliteit van de muziek en die is juist dik in orde. Luister maar eens naar het prachtige ‘1000 years’, een droevig liedje met een huilende gitaarsolo naar het einde toe. In dit soort sfeervolle nummers stijgt de band naar grote hoogtes en horen we de prettige stem van Van Den Berg drijven op een mooi gelaagd geluid.

De plaat sluit af met het akoestische ‘Mummy’s A Tree’, waarin we hem horen mijmeren over wat zijn moeder allemaal had willen bereiken. Het is een waardige afsluiter van een band die hiermee in een keer weer helemaal terug is. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Mummy's A Tree Label:Eigen Beheer
Cover SCHNTZL - Paper, Wind

SCHNTZL - Paper, WindBandnamen waar creatief met typografie wordt omgesprongen zijn heel erg in en...

Cover The Queers - Punk Rock Confidential Revisited

The Queers - Punk Rock Confidential Revisited Punkrock is een genre waar je van houdt of niet. En als je er van houdt, dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT