RECENSIE: Son of Dave - Music For Cop Shows

SOD
2018-08-30 Mondharmonicablues, je zou niet denken dat je er acht albums mee kunt vullen en toch heeft de inmiddels 50-jarige Benjamin Darvill dit voor elkaar gekregen. Voor alle duidelijkheid: Darvill is Son of Dave . Hij maakte ooit deel uit van de Indieband Crash Test Dummies, waar hij verschillende instrumenten bespeelde, waaronder de gitaar, mandoline en... de mondharmonica. Toen hij de band verliet, besloot hij zich op het laatstgenoemde instrument te storten en zo weet Darvill zich nu al vanaf 1999 te vermaken met zijn mondharmonica, ondersteund door een beatbox en enige elektronica. In het verleden zijn zijn nummers veelal gebruikt in TV-series, zoals Breaking Bad en Preacher. Wellicht heeft dat hem geïnspireerd om een album te wijden aan politieseries, zoals de titel van zijn laatste plaat Music For Cop Shows doet vermoeden.

De plaat is gevuld met met rauwe blues, waarbij Darvill alles uit de kast haalt om de luisteraar te vermaken en te zorgen dat het geen eentonige plaat wordt. Lastig, want door het eenvoudige concept ligt dit wel op de loer. Gek genoeg blijft Music For Cop Shows vermakelijk doordat Son of Dave verwijst naar oude invloeden, zoals Tom Waits (‘Daddy Was A Wolfman’), Dr John (‘Hey Aye’) en John Lee Hooker (‘Six Weeks’). Het mede door Jimmy Hogarth geschreven ‘Blues Organ’ zorgt voor een welkome onderbreking in de plaat. Dit doet weer denken aan de John Spencer Blues Explosion, vooral door de combinatie van de elektrische gitaar en een orgeltje.

Al direct door het openingsnummer ‘Get A Strut On’ wordt de toon gezet: het aanstekelijke ritme met de korzelige zang (er wordt meer gesproken dan gezongen overigens), wordt door Darvill afgewisseld met de mondharmonica en zorgt ervoor dat je meteen in de film zit, om maar bij het thema te blijven.

Het tempo wordt hierna opgevoerd met het uitstekende ‘Daddy Was A Wolfman’, waarna het album verschillende variaties op het bluesthema ten gehore brengt. Van een boogie-achtige ‘Pow Wow’, een duistere ‘Caledonian Street’ tot aan een marcherende Darvill in ‘Marching & Whistling’; het komt allemaal voorbij. Het is zeker niet voor iedereen, maar Son of Dave heeft een vermakelijk bluesalbum afgeleverd waarbij hij zijn roots duidelijk laat horen en de verveling niet op de loer laat liggen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Son of Dave Label:Bertus
Cover Mr Overdrive - A Fox, A Rabit

Mr Overdrive - A Fox, A Rabit Mr Overdrive is de naam van een nieuw Rotterdams muziekproject die,...

Cover Malena Zavala - Aliso

Malena Zavala - Aliso Malena Zavala is een Argentijnse zangeres die in Londen opgroeide. Daar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT